Bij gebrek aan een moestuin groeit er wat groente en fruit in ons stadstuintje. Hartstikke leuk om te zien en lekker gezond natuurlijk. Maar toen ik van de week mijn eerste druivenoogst binnenhaalde zag ik een zwarte aanslag. Dezelfde zwartige neerslag die na verloop van tijd op kozijnen en ander wit schilderwerk buiten verschijnt. Ineens wordt dan een beetje zichtbaar hoeveel fijnstof er werkelijk in de lucht zit. Die druiven groeien in een paar maanden tijd, beschut achter de huizen tegen een muur in de zon. En toch zijn ze zichtbaar vervuild door wat er in de lucht hangt. Vroeger, toen vervoersmiddelen nog zwarte wolken uitstoten, was het nog enigszins zichtbaar wat voor troep we produceerden. Maar tegenwoordig met allerlei filters en richtlijnen is de uitstoot een stuk minder confronterend. Toch produceren we met z’n allen nog steeds te veel fijnstof. We komen een klein beetje in de buurt van de WHO (World Health Organisation) normen. http://www.rivm.nl/media/milieu-en-leefomgeving/hoeschoonisonzelucht/ Maar het is nog zeker niet goed.

Een derde van die fijnstof in ons land wordt ook echt in Nederland uitgestoten, onder andere door de industrie en vervoersmiddelen. http://www.clo.nl/indicatoren/nl0470-herkomst-fijn-stof Maar wat dacht je van de trend van een gezellige haard in huis? Weer helemaal terug van weggeweest, compleet met houthakker en baard. Daar sta je toch niet bij stil wanneer je een huis aan het (ver)bouwen bent en meteen een sfeerelement toevoegt?! De gevolgen van al dat stof in de lucht zijn niet mis, men vergelijkt de gevolgen van het inademen van fijnstof met het dagelijks roken van een aantal sigaretten. Er is niet echt een drempelwaarde waaronder geen effect optreedt, alle troep die je binnenkrijgt is gewoon slecht. Wanneer we aan de WHO norm zouden kunnen voldoen zou dat al heel wat ziekenhuisopnames, baby’s met te laag geboortegewicht en vroegtijdig overlijden schelen.

Enerzijds willen we alles graag weer gezond, liefst zelf geteeld en onder natuurvriendelijke omstandigheden. Dieren moeten scharrelen en rustig opgroeien tot biefstuk. Anderzijds willen we ook kunnen genieten van onze verworven luxe als openhaarden en barbecue’s. Want dat past zo goed bij bewust en zelf. Maar het past waarschijnlijk vooral bij een goed marketingpraatje over authentieke mensen en back to basic. In de loop der tijd zijn we zo ver van de basis afgedwaald dat we nooit meer terug kunnen naar wat dat was, als we al wisten wat de basis überhaupt was. We willen zoveel doen en genieten in het leven dat het ons niet gaat lukken om in die behoefte te voorzien door middel van eigen teelt of braai.