Tot nog niet zo heel lang geleden moest ik maar weinig van de smartphone hebben. Ik kan er niet tegen om, afgezien van de basale levensbehoeften, ergens van afhankelijk te moeten zijn. Liever een paar dingen in het leven ‘missen’, dan het idee hebben als ieder andere puppet achter je alles bepalende apparaat aan te lopen. Sommige dingen blijven me dan ook verbazen. Zoals de voortdurende populariteit van Pokémon Go. Van tijd tot tijd wordt onze straat bevolkt met groepen, volledig in hun telefoon geabsorbeerde, mensen. Blijkbaar wonen we op een plek waar de meest exotische pocket monsters rondhangen of iets van een gym gevestigd is, waarvoor men er dus massaal op uit trekt richting onze buurt. De terugkerende berichten in de pers bevestigen dat we niet de enigen zijn met onverklaarbare, tijdelijke overbevolking.

Augmented reality

Want zolang je zelf niet meedoet aan het spel, zul je er nooit achter komen wat zich afspeelt voor je deur. Het mag dan ‘augmented reality’ heten, de mensen die eraan meedoen, zijn met hun hersenactiviteit mijlen ver verwijderd van de realiteit om hen heen. Het is bijna op de dag af drie jaar geleden dat ik hierover voor het eerst schreef. Blijkbaar heeft de geniale combinatie van eigenschappen van het spel gemaakt dat het is uitgegroeid van hype naar een blijvend onderdeel van onze samenleving. Typisch menselijk ook, om niet de tijd te nemen om te ontdekken wat er in werkelijkheid om je heen leeft. Maar een virtueel filter te gebruiken, zodat je zeker weet dat je veel verrassends en onalledaags gaat meemaken.

Reële werkelijkheid

Uiteraard zijn er ook apps die de voortdurende digitale beschikbaarheid nuttig inzetten. Zo kan je lokale voedselverspilling helpen tegen te gaan door een programma te installeren. Bijvoorbeeld ‘Too Good To Go’, dat vooral geschikt is voor mensen die zich graag op een gezonde manier laten verrassen. Ideaal voor wanneer je niet weet waar je nu weer eens zin in hebt qua eten. Je geeft je locatie op en vervolgens kan je kiezen uit een lijst van aanbieders en de waarde waartegen zij een ‘magic box’ aanbieden. Op een bepaald tijdstip ga je naar de keten en haal je de bestelling op. Geen idee wat erin zit, behalve dan producten uit het assortiment van de aanbieder. Van wat overblijft na het ontbijt in een hotel wat je tussen de middag op kunt halen, tot producten uit een supermarkt die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten of daar al voorbij zijn.

Houdbare realiteit

Voor mensen die de planeet willen redden, maar helemaal niet van verrassingen houden is er ‘No Food Wasted’. Ook hier kies je naar aanleiding van je woonplaats uit verschillende aanbieders. Nu zie je echter welke producten je kunt redden van een gewisse ondergang. Je selecteert de voedingsmiddelen die je kunt gebruiken en laat ze voor je wegzetten. Het succes van deze apps is een beetje afhankelijk van de betrokken aanbieders en je geografische locatie. Ondanks dat de programma’s al een paar jaar beschikbaar zijn, leveren ze vooral in de randstad aardig wat keuzemogelijkheden op.