Je hebt van die activiteiten waar je of helemaal dol op bent of helemaal niets mee kunt. Neem bijvoorbeeld het strand, je geniet ervan of je haat het zand tussen je tenen. Je vindt kamperen geweldig of je gruwt van het creperen. Zelf zou ik op zich overal kunnen wonen, als het maar binnen drie kwartier rijden van het strand is. Rijden met de fiets wel te verstaan. Het is een van de weinige plekken waar ik echt tot rust kom, je hoeft (en kunt) er niets anders doen dan voor je uit staren, zwemmen en kastelen bouwen.

Glamping

Toch zie je ook op het gebied van dit soort zomers vertier het zoeken naar een middenweg. Chalets op campings, voor mensen die wel van drukte, maar ook van comfort houden, waren er al langer. Maar nu heb je ook steeds meer plaatsen waar je in een ingerichte tent kunt slapen, bijvoorbeeld op een boerderij. Glamping, zogenaamd nog meer ‘authentiek’ en dichter bij de natuur leven. Het voorziet blijkbaar in een behoefte. De echte kampeerder steekt er de draak mee, want het heeft allemaal weinig meer met kamperen te maken. Maar dat is nu net wat het voor anderen weer erg aantrekkelijk maakt.

Stadsstrand

Van iets recenter datum zijn de zogenaamde stadsstranden. Een bak zand op een plek in de stad, zodat de arme stakkers die echt te ver verstoken zitten van de zee, toch kunnen ontspannen. Sommige stadsstranden zijn overigens gepimpte plekken bij een meer of plas, in plaats van een oase midden in het centrum. Als verstokte strandganger kan ik hier met mijn pet niet bij. Want wat maakt een strand nu juist zo aantrekkelijk? De zee! En die heb je alleen aan de kust. Zeker met de temperaturen van rond de dertig graden lijkt zo’n plek me niet aantrekkelijk, zonder de aangename bries en het verfrissende water.

Aan zee

Bij het strand denk ik dan ook vooral aan relatieve rust, alleen het geluid van de branding en van enthousiastelingen, hooguit onderbroken door een schreeuw van een meeuw. Niet een door twintig verschillende muziekstijlen en de lucht van friteuse geterroriseerd stuk aarde, waar mensen aantrekkelijk lopen te doen. Even laten zien waarvoor je al die uren in de sportschool verslijt. Het type strand wat je vooral bij boulevards en hippe beach clubs aantreft. En juist dat laatste is volop aanwezig op die stadsstranden, de antithese van het echte strand. Ook zijn er openingstijden en –maanden, want een stadsstrand is pop-up en niet beschikbaar in de winter. Terwijl je aan zee altijd terecht kunt, ook of misschien vooral wanneer het stormt!