Groepsdynamiek

In het basisonderwijs worden de eerste weken na de kerstvakantie ‘zilveren weken’ genoemd. Volgend op de gouden weken na de zomervakantie, waarin de basis gelegd moet worden voor een goede groepsdynamiek, waar de leerlingen een heel schooljaar mee vooruit kunnen. Mocht het in het eerste deel van het schooljaar niet lukken, dan krijgt de leraar begin van het nieuwe kalenderjaar een soort tweede kans. Na een kortere vakantie, maar waarbij de kinderen er wel even helemaal uit zijn geweest, kan je nog eens proberen om van het samengeraapt aantal kinderen een echte groep te maken. De sfeer in de groep is essentieel voor de kwaliteit van het onderwijs van dat jaar. Iedereen herinnert zich dat nog wel van school, als je geluk had zat je in een goed jaar, trof je het minder dan zat je in zo’n groep waar alle leraren tegenop zagen. Niets zo weerbarstig als groepsdynamiek.

Een huis vol

Grappig dat zo’n proces van groepsvorming op school wordt aangeduid door in termen van metalen. Wie momenteel in ieder geval gouden tijden beleeft is vader Jay Lopez. Hij deed voor het tweede jaar op rij mee aan het programma ‘Een huis vol’ op NPO1. De meeste gezinnen die aan deze serie meewerken tellen acht of meer kinderen en een ouderpaar, maar Jay managet zijn vijf kinderen in z’n eentje. Waar de andere gezinnen daarbij kunnen rekenen op grootouders, een au pair of oppas, staat hij er echt alleen voor. Geen ex in beeld, ouders op Curaçao en zeg nu zelf, als je meer dan één kind hebt voel je jezelf al snel bezwaard om iemand te vragen om op te passen. Hoe doe je dat dan, als alleenstaande ouder met werk en kinderen? Een actueel probleem voor velen in onze samenleving.

Multitasken

Jay kiest ervoor om minder uren te werken, zodat hij voldoende tijd heeft voor zijn kinderen. In dit seizoen werd duidelijk dat hem dit nu financieel begint op te breken. Hij onthoudt zijn kinderen niets, ze sporten allemaal en naast veel tijd kost dat natuurlijk ook geld. Dat is niet het enige, waar veel gezinnen hun handen vol hebben aan eigen activiteiten, coacht Jay ook het straatvoetbalteam in zijn buurt. Ook andere uitnodigingen voor dingen waar ze als gezin aan mee kunnen doen slaat hij niet af. Naast oog voor zijn kinderen is hij dus ook betrokken op zijn omgeving. Al kijkende vroeg ik mij af of niemand in zijn omgeving hem eens hulp aangeboden zou hebben. Bijvoorbeeld om zich een middagje per week over de kinderen te ontfermen. Zodat hij structureel wat meer tijd heeft voor werk en zich niet bezwaard hoeft te voelen over de kinderen.

Crowdfunding

Gelukkig zijn er ook minder passieve bankhangers dan ik, met klinkende oplossingen in plaats van holle vragen. Al eerder schreef ik over een uit de hand gelopen crowdfunding en ook nu heeft iemand een actie op touw gezet. Mooi gebaar, want heel veel mensen kijken het programma, kennen de problemen en zullen ongetwijfeld ook sympathie hebben gekregen voor deze Jay. Bijzonder om hem op deze manier en masse wat ruimte te geven, rust in zijn hoofd en de mogelijkheid om zijn gezinsleven zo vorm te geven als hij dat graag wil. Crowdfunding als bindmiddel, misschien een idee voor basisscholen tijdens de zilveren weken.