Sinds het begin van de pandemie is, naast alle maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, ook benadrukt dat gezichtsmaskers en handschoenen niet mogen zwerven. Bescherm jezelf, maar gooi je spullen daarna in het afval of beter nog, gebruik herbruikbare materialen. Toch is er met slechts enkele weken vertraging een ecologisch drama in de kielzog van het virus ontstaan.
Dat een ziekenhuis lastig anders dan enkel te gebruiken beschermingsmateriaal kan gebruiken, wil ik nog wel geloven. Alhoewel ziekenhuiskleding en in sommige gevallen zelfs OK-schorten gewassen worden. Dus dit zou in ieder geval met mondmaskers ook moeten kunnen. Maar voor individueel gebruik is het echt onhoudbaar om singel-use maskers in huis te hebben. Herbruikbare maskers zijn vanaf het begin in alle vormen en maten te krijgen. Van hippe gadgets tot onopvallende exemplaren van dit noodzakelijk kwaad.

Not in my backyard

Inmiddels zijn maskers en handschoenen zo wijdverbreid in het straatbeeld, dat vogels er hun nest mee bouwen, fijn extra isolatiemateriaal. Survival of the fittest optima forma.
Maar een deel van de dieren die met al dat plastic in aanraking komen, raakt erin verstrikt. Soms met dodelijke afloop. De handschoen van de foto komt bijvoorbeeld uit de vest hier voor de deur en ja, er zit een vis in.
Het covid gerelateerde afval is een minimaal percentage van onze totale afvalbult, maar wel een typisch voorbeeld van onze wegwerpmaatschappij. Inmiddels is er ook een studie aan gewijd. Waarin vooral is gekeken naar Nederlandse, Britse en Amerikaanse vondsten, omdat die klaarblijkelijk het meest gedeeld worden op de socials. Maar onderzoeken als deze maken wel duidelijk hoe uitgebreid de vervuiling is. En welke impact het nu al heeft op het milieu.

Beter laat dan nooit

Zo werden mondmaskers, drie maanden nadat ze in Engeland verplicht werden, al op 30% van de gemonitorde stranden teruggevonden. En ook bij 69% van de inlandse cleanups doken ze op.
En dan hebben we het alleen nog maar over de materialen waarvan de producten gemaakt zijn. Bijkomend risico, met name voor degenen die gaan jutten of ploggen, is dat covid tot wel 3 dagen kan overleven op dit soort materialen.
Voor hen die toch wegwerpmaskers willen blijven gebruiken, wordt aangeraden om de bandjes door te knippen, zoals dat ook bij plastic six-pack ringen gedaan zou moeten worden. Om verst(r)ikking te voorkomen, mocht het van een verdwaalde afvalberg afwaaien.
Maar mocht je nog een laatste aanmoediging nodig hebben: alle gerapporteerde bevindingen van verstrengeling, verstikking of inname van mondmaskers en handschoenen bij dieren waren allemaal wegwerpproducten. Alsnog overgaan op herbruikbaar materiaal zal dus resulteren in 95% vermindering van dit afval.