Het is alweer een jaar geleden dat ik mijn wormenhotel begon. Uit frustratie, omdat de gemeente ons groente- fruit- en tuinafval (gft) niet apart inzamelt. In onze wegwerpmaatschappij wordt alles dat voor ons niet direct meer waarde heeft op één grote hoop gemikt. Terwijl, wanneer we er iets meer de tijd voor zouden nemen, je met heel veel dingen nog best wat kunt.

Wormenhotel

Een mooie oude vuilnisbak is met een teiltje en twee grote verftonnen verworden tot een waar paradijs voor een zich gestaag uitbreidende wormen familie. In de bovenste bak gooien we het gft, versnipperd karton en koffiegrom en theeblaadjes. De wormen hoeven alleen maar te eten wat er op hun pad komt. Ze zoeken hun weg naar boven naar nieuw voedsel, hun uitwerpselen bewegen in tegengestelde richting. Vandaar de tweede bak. Daarin blijft de fijnste mest achter, klaar voor gebruik. De wormen kunnen tussen de beide etages heen en weer glibberen door gaten in de bodem van de bovenste ton. De onderste ton heeft kleinere gaten, waar de wormen niet doorheen kunnen. Daardoor loopt de wormenpis af, in het teiltje. 100% biologische, niet helemaal vrije-uitloop pokon.

Geslaagd project

Na een jaar denk ik dat je wel kunt stellen dat het gelukt is. De beestjes hebben de winter overleeft, al was die niet streng en kan er zo nog maar eens wat sneeuw gaan vallen de komende maanden. De bak ging in de schuur en blijkbaar was dat een prima klimaat, want ik kon ze redelijk blijven voeren. Terwijl, wanneer het echt koud wordt, ze in rust gaan. De afgelopen weken is er ook weer aardig wat gezinsuitbreiding te zien, dus ze zijn in hun element. Punt is nu een beetje waar ik alle ‘wormenthee’ afzet. De druif in ons kleine stadstuintje groeit enthousiaster dan ooit, maar het moet wel leuk blijven natuurlijk. Qua compost blijft er niet zo heel veel over, vanwege de beperkte omvang van de wormenflat. Zo heel veel gft afval hebben we ook weer niet.

Het interieur van het wormenhotel.

Afzet

Dit leest misschien als een vieze glibberige derrie, waarvan de rillingen over je rug lopen. Ik geef toe, ik houd ook niet van gemodder met beesten en moest even wennen aan het idee. Maar het mooiste van al is misschien nog wel dat het niet stinkt! Het enige wat je hoeft te doen is dagelijks je afval erin gooien. Eens per zoveel weken leeg je de wormentheebak en afhankelijk van het aantal wormen en de omvang van je bak kan je de compost per zoveel maanden in gebruik nemen. Bere-efficiënt die beesten. Maar ja wat wil je ook, ze leven in een all inclusive hotel waarvan het buffet 24/7 open is met regelmatige aanvulling van een wisselend assortiment. Inmiddels ben ik dan ook zo ver dat ik wat wormen kan missen, dus voor ieder die enthousiast geworden is over dit project of ook geen fatsoenlijk alternatief heeft voor zijn gft afval, kom gerust een startpakket wormen halen!