Het beleid voor afvalverwerking verschilt per gemeente nogal. Laatst logeerde ik in Middelburg en het viel me op hoe alles gescheiden afgevoerd werd. Die gemeente heeft dan ook een duidelijk beleid voor het inzamelen van afval. In Leiden, zeker in de binnenstad, gaat alles echter op de grote hoop. Er zijn verdeeld over de stad papier- en glascontainers te vinden, maar verder gaat alles bij elkaar in ondergrondse containers. Behalve bij de universiteit Leiden, daar wordt alle afval zeer degelijk gescheiden. In de Mare (Leids Universitair Weekblad) nummer 25 stond een artikel hierover. Op de universiteit wordt namelijk ook plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) apart ingezameld van etensresten, karton, glas en rest afval. Maar vervolgens wordt alles weer op één grote hoop met restafval afgevoerd, omdat het verwerkingsbedrijf het afval niet gescheiden kan verwerken. Dat kan natuurlijk wel, met wat extra investeringen. Het is echter niet aantrekkelijk genoeg, omdat gemeenten alleen gecompenseerd worden om bijvoorbeeld het PMD uit het huishoudelijk afval te vissen.
Compostbakkers
Wanneer je als particulier echt fanatiek bent, kan je natuurlijk iedere week naar de milieustraat rijden met je bananenschillen. Maar wanneer je het als gemeente wat aantrekkelijker wilt maken voor je burgers, zul je toch wat meer maatregelen moeten nemen. Mensen zijn zeker bereid om aan duurzaamheid te werken, maar het moet ook wel een beetje laagdrempelig blijven. Nu zijn er verschillende initiatieven, om op kleine schaal in wijken in ieder geval het groente-, fruit- en tuin (gft) afval apart te verzamelen. Dat scheelt al snel veel afval, dat anders tussen het restafval zou belanden. Zoals Compostbakkers in zuid-Holland, waarmee men gezamenlijk gft afval inzamelt en bijvoorbeeld gebruikt voor moestuinen. Daarmee wordt het scheiden van afval makkelijker gemaakt en men ziet meteen resultaat, dat stimuleert ook.
Wormenhotel
Zelf heb ik sinds kort een wormenhotel. Een compostbak waarin wormen het werk doen en het proces van het verteren van gft afval dus versnellen. Ideaal voor wanneer je een kleine stadstuin of balkon hebt en niet zo’n grote grijze bak kwijt kunt of wilt. Daarbij klinkt wormenhotel of -flat wat aantrekkelijker voor een bak vol prut en glibberige beestjes, dan een compostbak of –toren. Want uiteindelijk is dat wat het is, alleen betreft het meerdere etages, voor grover afval, compost en eventueel nog een extra reservoir voor de wormenthee (de pis dus, wat perfecte plantenvoeding is). Je kunt behoorlijk hippe versies kopen, die je gewoon in je huis kwijt kunt naast je afvalbak. Maar je kunt ook zelf een hotel maken met een goede handleiding en grote emmers, zolang je maar meerdere lagen en een deksel hebt. Het enige wat je verder nodig hebt, zijn echte compostwormen. Niet de beestjes uit je tuin, maar professionele gft-vreters. Je kunt de beestjes kopen of laten bezorgen door allerlei bedrijven, maar er is ook een website die ze van particulieren aanbiedt, Nudge.nl (sowieso een goede, duurzame pagina). Erg handig, kan je meteen ervaringen uitwisselen met de eigenaar van je wormen.
2 november 2019 op 17:02
Ik kom hier graag nog eens lezen.
Groene groet,
4 november 2019 op 19:24
Beste Rob,
Goede blog heb je, grappig om te zien dat we vergelijkbare onderwerpen en schrijfwijze hebben!
Mooie zoektocht en schrijfplezier gewenst!
Groeten,
MI
9 april 2020 op 04:18
Wij willen een compostwormenbak beginnen, kunnen we compostwormen komen ophalen?
15 juni 2020 op 11:46
Hoi, ik ben op zoek naar compostwormen, heb je misschien wat over? Groetjes, Pia 🙂
15 juni 2020 op 18:51
Ha Pia,
Leuk dat je ook een wormenhotel wilt beginnen! De afgelopen maanden is er een enorme run op compostwormen geweest, dus momenteel heb ik er nog net genoeg voor onze eigen compost. Over een paar maanden hoop ik weer genoeg te hebben.
Groeten,
Emmie
1 september 2020 op 14:03
Hoi Emmie,
Voor onze nieuw te starten wormenbox ben ik opzoek naar een bakje wormen.
Is de wormen populatie alweer op orde en kun je toevallig iets missen?
Hoor het graag en alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Marco
3 september 2020 op 18:36
Ha Marco,
Helaas reproduceren de wormen zich minder snel dan gehoopt, ik heb er nog niet genoeg om weer uit te delen.
Hopelijk kan je bij iemand anders terecht (op nudge.nl zijn meer compostwormenhotels aangemeld).
Hartelijke groeten,
Emmie
4 september 2020 op 16:00
Ik deel graag een portie wormen voor het opstarten van een nieuw wormenhotel.
Natuurvriendelijke greot,
12 maart 2021 op 12:08
Hoi! Ik ben ook opzoek naar wormen om een wormenbak op te starten. Het is inmiddels al wat maanden later, ik hoor graag of je over hebt! Zo niet dan zoek ik verder 🙂
Liefs
Esther
12 maart 2021 op 22:22
Ha Esther,
We zijn inmiddels heel wat maanden verder inderdaad, maar in de winter reproduceren de wormen zich helaas vrijwel niet (ze staan bij mij buiten). Dus het zijn er nog steeds niet voldoende. Hopelijk kan je bij iemand anders terecht.
Groeten,
Emmie
1 oktober 2021 op 12:04
Hi Emmie,
Ik heb sinds december vorig jaar een pluk- en moestuin in Leiderdorp met een grote compost bak. Zou jij evt. wat wormen voor mij hebben in ruil voor verse groenten en/of plukbloemen?
Groetjes,
Tanya
3 oktober 2021 op 21:34
Hallo Tanya,
Wat goed dat je wormen wilt toevoegen aan je compostbak! Helaas ben ik inmiddels verhuisd naar Zeeland, dus dat is nu niet praktisch. Zelf had ik de wormen gevonden via Nudge, misschien kan je daar nog een adres in de buurt vinden: https://www.nudge.nl/search/?q=compostwormen
Groeten,
Emmie
26 februari 2022 op 17:11
Hi! Ik heb sinds kort een wormenhotel. Heb je nog wormen over? Groetjes nienke
28 februari 2022 op 12:03
Ha Nienke,
Inmiddels ben ik van de randstad naar zeeland verhuisd, dus dat is niet handig om wormen over te nemen. 😉
Hopelijk vind je een andere aanbieder in de buurt: https://www.nudge.nl/projects/?#local-projects
Groeten,
Emmie