Inmiddels zijn we bekend met de keerzijde van koffie, chocolade, avocado’s en microbeads in schoonmaakmiddelen. Dus nu weer een stap verder in de verduurzaming van het huishouden. Tijd om naar een next level stukje verbetering te gaan. Palmolie wel te verstaan. Het heeft vast niet je favoriete geur of smaak, maar toch ben je intensief gebruiker. Het is bijvoorbeeld te vinden in wasmiddel, cornflakes, chips, diesel, waxinelichtjes, biobrandstof, tandpasta, koekjes, halvarine en ga zo nog maar even door. Tot ongeveer de helft van alles wat je koopt. Kwestie van etiketten checken.

Rooftocht in de rimboe

Oliepalmen groeien in een tropisch klimaat, met name in Indonesië. Regenwoud wordt afgebrand om plaats te maken voor monocultuur palmbomen. Dat betekent heel veel rookontwikkelingen en het om zeep helpen van de zogenaamde ‘longen van de aarde’. Tel de vernietiging van het leefgebied van orang-oetangs, tijgers en olifanten daarbij op. En het feit dat het opkopen van land buitenom de bewoners gaat. De bevolking die hun stukken landbouwgrond, dat al generaties lang in de families is, en foerageergebied in het oerwoud verliezen. Ze blijven dus berooid achter, zonder grond of huis en vaak zonder educatie, omdat ze eenvoudig leefden van wat het oerwoud hen gaf. Wat ze terugkrijgen is vandalisme en bedreiging die gepaard gaan met deze illegale praktijken.

Lokale alternatieven

Een soort verkapt kolonialisme dus, uitgevoerd door plaatselijke palmoliereuzen. Wij goedkoop en efficiënt voedsel en te weinig ruimte in eigen land. Daarmee dwingen we anderen, tegen minimale vergoeding het oerwoud op te souperen. Nederland is grootgebruiker van palmolie, met als koploper een bedrijf als Unilever. Hiermee overtreffen we bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Het kan blijkbaar wel degelijk anders! Palmolie zit namelijk vooral in gemaksvoedsel, kant en klare pakjes en zakjes, soep en koekjes. Troep die je sowieso beter kunt laten staan. Daarnaast is het zaak om, voor de producten die je echt wilt blijven gebruiken, op zoek te gaan naar middelen die gebruik maken van alternatieven, zoals raapzaad-, koolzaad- of zonnebloemolie. Oliën gemaakt van grondstoffen die hier in de buurt verbouwd kunnen worden, in plaats van ergens in een regenwoud.