Eerder schreef ik al over de populariteit van de compostwormen. In de afgelopen maand heb ik inderdaad evenveel wormen uitgedeeld als het hele eerste jaar dat ik was aangemeld bij Nudge. Inmiddels is nog zo’n 40% van de afnemers man en zijn er ook wat minder studenten op komen draven. Wat nu begint op te vallen is dat, ondanks dat ik de wormen gratis weggeef, vooral vijftigplussers met een presentje komen. Iemand had ook een afhaalbewijs bijgevoegd. Maar wees nu eerlijk, hoe vaak tref je per toeval iemand voor je deur met een leeg, hermetisch afsluitbaar bakje in de hand? Ik nooit, tenzij het dus op afspraak is. Heel heldere aanwijzing dus, die prima garantie is dat het de juiste persoon betreft.

Weckpot

Toch komt daar hopelijk binnenkort verandering in. Al een tijdje kijk ik jaloers naar Rotterdam, waar je verpakkingsvrij je levensmiddelen kunt inkopen. Bij ons in de stad zijn ook wel vergelijkbare initiatieven geweest, maar die waren heel beperkt en hielden het nooit lang vol. Pieter Pot lijkt echter een duurzame methode ontwikkeld te hebben. En hiermee hopen ze nu ‘eindelijk’ de rest van Nederland te bereiken. Je kan je in ieder geval al inschrijven. Wel word je pakket dan per post bezorgd, in plaats van met de bakfiets, zoals in Rotjeknor. Wat bij mij dan de uitstoot-alarmbellen deed afgaan, maar gelukkig is ook daar aan gedacht. De mannetjes van de weckpotten hebben het laten berekenen door een onafhankelijk Europees bureau. En nu blijkt dat het absoluut meevalt met die uitlaatgassen, wanneer je het vergelijkt met de CO2 voetafdruk van enkelgebruikt plastic verpakkingsmateriaal. Al kan ik de exacte berekeningen niet terugvinden.

Alle potjes verzamelen

Dus hopelijk kunnen we binnenkort onze eerste boodschappen in weckpotten thuis verwelkomen. Zeker wanneer je grotere hoeveelheden ineens bestelt, valt het met de uitstoot relatief nog meer mee. En als de wormen dan in eenpersoons porties in tupperware worden opgehaald, kan daar ook geen verwarring over ontstaan. Anders staat Pieter toch raar te kijken, als hij ineens een weck vol wormen aantreft tussen de geretourneerde lege potten.