Kan je jezelf nog herinneren wat je vroeger antwoordde, als mensen vroegen wat je wilde worden? Juf, brandweer, moeder? En komt hetgeen je nu bent er enigszins bij in de buurt? Welk beeld had je als kind van je toekomst? Wat vond je leuk om te doen? Waar was je goed in? Neem je soms nog de tijd om onbevangen te bedenken wat je echt wilt of kunt? Of ben je daar eigenlijk te druk voor? Volgens onderzoek naar wat mensen gelukkig maakt, komt het er vaak op neer dat we zelf niet weten waar we werkelijk gelukkig van worden. (https://faculty-gsb.stanford.edu/aaker/pages/documents/ThePsychologyofHappiness.pdf) Wanneer we denken aan dingen die we zouden willen doen, bekijken we die vaak vooral van de positieve kant en overdenken we nauwelijks de negatieve aspecten. Zo is het ook voor onze herinneringen, aan alle dingen die we meemaken zitten mooie en nadelige kanten, maar hoe langer de herinnering achter ons ligt, hoe positiever we deze ervaren en hoe meer we vergeten wat er tegen zat. Zo kan het zijn dat we idee├źn hebben van wat we leuk vinden of waar we zin in hebben, terwijl onze gevoelens hierbij vertekend zijn. Het is dus zeker goed om van tijd tot tijd even stil te staan bij wat je werkelijk drijft in het leven, waar je waarde aan hecht en waar je gelukkig van wordt.

Boven een bepaald welvaartsniveau gaat meer geld of goed niet zoveel bijdragen aan onze gelukservaring. Luxe went blijkbaar snel en van veel rijkdom wordt je niet gelukkiger, maar toch blijven we het najagen. De enige reden om dan meer of duurder te kopen, is omdat je beter wilt zijn of het beter wil hebben dan je omgeving. Dat draagt alleen bij aan hele beperkte gelukservaring, je wordt steeds weer teleurgesteld, omdat er altijd weer iemand is die toch nog iets beters heeft gevonden dan jij. Rationeel gezien zou je boven een bepaald welvaartsniveau dus kunnen gaan focussen op andere waarden in het leven. De zin van het leven bijvoorbeeld. Sporten en vrijwilligers werk zijn activiteiten die bijdragen aan een betere gemoedstoestand, omdat dit bezigheden zijn die van zichzelf zin en meerwaarde hebben. Je bent actief, vaak samen met anderen en voelt je nuttig.

Het zou ons erg helpen wanneer we bewuster zouden leven, genieten van de mooie momenten op een dag. Niet steeds meerdere dingen tegelijk doen, maar opgaan in je werk, in je spel met de kinderen en gesprekken met anderen. Zo beleef je vaker intensieve momenten waarbij je de tijd vergeet en meer voldoening uit je bezigheden haalt. Het tijdperk van jager-verzamelaars ligt al millennia achter ons en toch leven we nog steeds naar dat principe. We hebben al zoveel, begin toch te genieten!