Het is de tijd van de herdenkingen, deze week werden we herinnerd aan de watersnoodramp van de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Voor mensen die het meegemaakt hebben staat het in hun geheugen gegrift. Kolkend water overal, koud en zwart en je hebt geen idee wat zich eronder bevindt. De mensen die met gevaar voor eigen leven op zoek gingen naar overlevenden die zich verschanst hadden op de zolders en daken. De 1836 slachtoffers. De waterschade en het zout, dat tot op de dag van vandaag uit de muren komt van de huizen die ondergelopen waren.

Kaapstad

Zelf heb ik watersnoodramp altijd een vreemd woord gevonden voor deze overweldigende overvloed aan water. Watersnood doet me meer denken aan een gebrek aan water. Dat is de actualiteit in Kaapstad, een enorm gebrek aan water. Er is nu een tekort en men verwacht dat op 16 april de kritieke ondergrens van water in de reservoirs bereikt zal worden. Die dag noemt men daarom dag nul, waarbij 75% van de stad (een miljoen huizen) zullen worden afgesloten van water. Tot die tijd doet men er uiteraard alles aan om deze ramp te voorkomen. De druk op het waterleidingsysteem is verlaagd en door een publieke campagne is het waterverbruik meer dan gehalveerd. Maar dit zal verder doorgezet moeten worden met nog eens 25% en dan zou de stad het moeten kunnen uithouden tot het begin van het regenseizoen in mei.

Waterreservoirs

De afgelopen drie jaar is er tussen januari tot april vrijwel geen regen gevallen. En het water dat in de rest van het jaar valt is niet voldoende om te compenseren voor het gebrek aan neerslag in die eerste vier maanden. Daardoor blijft in de vier belangrijkste waterreservoirs van de stad steeds minder water over. Momenteel bevindt zich in de reservoirs Theewaterskloof nog 13.3%, de Vloëvlei nog 18.1%, de Berg River nog 53.7% en in de Steenbras nog 64.2% van het water wat er in 2014 aanwezig was. Daarbij is de populatie van Kaapstad sinds 1995 met 79% gegroeid, terwijl de wateropslag slechts is toegenomen met 15%. Naast de toenemende droogte als gevolg van klimaatverandering, werden de reservoirs dus al overvraagt.

Waterverbruik

Maar lang niet iedereen houdt zich aan de maatregelen om het rampscenario te voorkomen. Zo blijven wijngaarden tegen de stroom in groeien en dus veel water gebruiken, dat nu vooral noodzakelijk is om een humanitaire ramp te voorkomen. Ook hieraan probeert men verschillende maatregelen te nemen, zo bestaan er online overzichten van waterconsumptie, zodat iedereen van elkaar kan zien hoeveel water wordt gebruikt. Bepaalde sportclubs hebben zelfs buzzers geïnstalleerd die afgaan zodat de hele tent kan meegenieten wanneer iemand te lang douched. Niet te vragen wat dat met een maatschappij doet, shamen en blamen al om. Laat staan in de rijen, waarin men inmiddels moet staan wachten om water te kunnen kopen.

Stap dichterbij

Politie en leger bereiden zich voor op ernstiger incidenten naar mate de droogte erger zal worden. Tekort aan water brengt het ergste in mensen naar boven, zo leert de recente geschiedenis. Want Kaapstad is natuurlijk niet het enige gebied met een gebrek aan water, alleen is het toevallig één van de rijkste steden van Afrika, waar men dergelijk soort rampen misschien niet zo had verwacht. En allicht is het daarom nu ook in het nieuws, want het komt wel weer een stapje dichter bij voor je gevoel. Velen van ons zijn wel naar Kaapstad op congres of vakantie gegaan. En ook daar, zelfs daar, ondervinden ze nu de directe gevolgen van ons megalomane gedrag.