In de verduurzaming van ons huishouden is het plan voor komende zomer een partijtje tegelwippen in de achtertuin. De tuin is nu vrijwel geheel betegeld en dat moeten twee terrassen worden, verbonden door een wandelpaadje. Dan wordt het met recht een tuin met veel planten, een xl wormenhotel en allicht een kippenhok.

Waterreserves

Als we dan toch flink aan de slag gaan, willen we van de gelegenheid gebruik maken om een regenwatertank in te graven. Het is de hoogste tijd om regenwater vast te gaan houden, in plaats van het zo snel mogelijk af te voeren. Landelijk, maar ook in individuele huishoudens. De tanks zijn er in verschillende maten zodat je, afhankelijk van je dakoppervlak en gezinsverbruik, hemelwater kunt opslaan. (Hetgeen je dan weer kunt bereken met deze tool.) Zo kan je het regenwater meteen gebruiken voor de wasmachine en het doorspoelen van je toilet. Scheelt een rondje langs de waterzuiveringsinstallatie, want dat is niet nodig voor water dat je niet voor consumptie gaat gebruiken. Regenwater is ook zachter dan leidingwater en veroorzaakt minder kalkaanslag in je apparatuur. Nu nog kijken of we er een ouderwetse pomp op kunnen aansluiten en aan mijn hang naar nostalgie is ook weer voldaan.

Waterverbruik

Het was ons toch al opgevallen dat we relatief weinig water verbruiken. Door een vijfpersoonshuishouden wordt in Nederland gemiddeld 201 m3 water paar jaar gebruikt. Wij zitten onder de helft. Waarschijnlijk omdat we een aantal maatregelen hebben genomen. Zoals een boiler in de keuken, omdat de CV op zolder hangt. Daarnaast douchen we niet dagelijks en hebben geen vaatwasmachine. Overigens hebben we ook geen grote tuin die gesproeid moet worden en geen lig- of zwembad. Maar desondanks hebben we wel een heel leuk leven. Op basis van de berekeningen zouden we per jaar ongeveer 40 m3 regenwater moeten kunnen opvangen en gebruiken en het equivalent daarvan dus aan drinkwater besparen. Waarmee we in theorie bijna de helft van ons drinkwaterverbruik kunnen vervangen door blessings from above!