Sinds de klimaattop in Parijs staat het milieu weer wat hoger op de politieke agenda. Zoals met zovele dingen, stopt ook vervuiling niet bij de grens. Samenwerken is het devies, of je daar nu zin in hebt of niet. Je kunt wel lopen mokken op een ander, maar we leven allemaal onder dezelfde zon. Een schrijnend voorbeeld van hoe erg het bij iemand anders is en dat we het zelf dus zo slecht nog niet doen, is China. De hoeveelheid smog waarmee dit land te kampen heeft is ongekend en toenemend. Ze hebben daar indexcijfers voor de luchtkwaliteit die de norm van de World Health Organization ver overschrijden.

Ventileren

Uit recent onderzoek blijkt echter dat China hier waarschijnlijk niet alleen zelf de oorzaak van is. Er is daar veel uitstoot, dat staat buiten kijf en dat dit niet in een enkel jaar verbeterd ook. Nu blijkt echter dat de verergerde smog ook gevolg is van het smelten van het noordpool ijs. De oppervlakte temperatuur op de noordpool is namelijk relatief hoger, terwijl de temperatuur in met name de winters van noord-Eurazië tegenwoordig lager ligt. De winters in bijvoorbeeld China worden steeds strenger, met meer sneeuwval. Hierdoor wordt het temperatuurverschil met de noordpool dus kleiner en als gevolg daarvan is er minder luchtverplaatsing. Minder wind dus en wind is één van de oorzaken waardoor smog vervluchtigd. Evenals regen, maar daar heb je tegenwoordig in de winter in China dus ook minder van, want het sneeuwt vaker. Het probleem van de toenemende smog speelt daarom vooral in de winter. ’s Zomers zijn de temperatuurverschillen tussen pool en noord-Eurazië groter en is er dus meer wind, evenals meer regen.

Meer of minder

Treffen wij het even met ons minder, minder populisme na de verkiezingen. We kunnen de Klavers en aanverwante partijen goed gebruiken om onze eigen en elkaars groene doelen te verwezenlijken. Want voor je het weet staan er nog tientallen nationaliteiten aan onze deur te kloppen of wij bij hen, want stijgende zeespiegels en dergelijke.