Eindelijk kregen we gisteravond de eerste bestelling van Pieter Pot binnen! Het begon in december 2018 als een innovatieve startup in Rotterdam. Een bezorgservice van boodschappen in weckpotten. Na gebruik lever je de potten weer in, dan worden ze gereinigd en opnieuw gevuld. ‘Verpakkingsvrij’ boodschappen doen dus, zij kopen bulkpartijen in en maken er handzame porties van. Dat scheelt heel veel plastic en ander eenmalig te gebruiken verpakkingsmateriaal. Het bleek zo’n succes dat ze inmiddels landelijk bezorgen. Dat maakt het wel minder duurzaam, dan bezorging per bakfiets in Rotterdam en omstreken, maar toch. Met name voor producten in plastic potten is het een veel duurzamer alternatief. Niet alleen omdat je afval bespaard, maar ook vanwege alle energie die het kost om steeds eenmalig te gebruiken verpakking te produceren en weer te verwerken. Zeker omdat de glazen potten tot wel 40 keer opnieuw gebruikt kunnen worden.

Koffiesokken

Je moet wel eerst intekenen op de wachtlijst om mee te kunnen doen, maar na ongeveer een half jaartje kan je dan ook echt bestellen. Die tijd zal ook wel niet overal hetzelfde zijn en nu ze flink opgeschaald zijn, kan ik me voorstellen dat het verder uitbreiden ook sneller gaat. De website zorgt meteen voor wat extra inspiratie voor te vervangen producten waar jezelf nog niet aan toe gekomen was. Zoals tandpastatabletjes, die ik in de winkel tot nu toe alleen in plastic potjes zag. En koffiesokken, die zeker nu we allebei thuiswerken ons heel veel koffiefilters gaan besparen. Of gezonde zeewier snacks en pasta gemaakt van algen. Maar ook bekende merken zitten al in het assortiment zoals snoep perziken, zure wormen en hagelslag.

Dus nu alle winkels de pandemie aangrijpen om ons nog eerder te wijzen op de komende feestdagen. En dat onder het motto van ‘we willen geen piek dit jaar’. Terwijl alles even goed alweer vol ligt met kitscherige plastic troep. Dan is dit misschien een nuttige tip, voor echt waardevolle cadeaus en goed eten.