Al eerder schreef ik over groen in huis en ik moet toegeven, het lijkt verslavend. Lang hadden we geen planten, maar ook weinig tijd in huis, dus misten ze totaal niet. Nu er meer rust in het huishouden is, kunnen we wel wat groen gebruiken. En zeker als dan blijkt dat het hardstikke verantwoord is, houdt niets je meer tegen om helemaal los te gaan met je urban jungle.

Jong geleerd, oud gedaan

Inmiddels waan ik me terug in mijn kindertijd, met de aanschaf van Sanseveria’s. De directeur van mijn oude basisschool, type echte schoolmeester en vaste invalkracht bij uitval. Was kennelijk dol op deze planten, want daar stonden ze ooit voor alle ramen. Allicht was hij ook op de hoogte van het idee dat deze plant een ware luchtreiniger in je lokaal of woonkamer is, zoals blijkt uit een rapport van de NASA. Al kom je zonder chemische schoonmaakmiddelen en met regelmatig ventileren ook een heel eind wat het weerhouden van de stoffen op deze lijst betreft. De keuze voor de Sanseveria’s in de klas had dan ook vast te maken met het hufterproof imago, want ze voortleeft ook wanneer ze volledig verwaarloosd wordt.

Plantenasiel

Zo vond ik hem dan ook bij het plantenasiel. In een volledig uitgedroogde kluit aarde, pal boven de verwarming. Maar met een frisgroene, nieuwe stek een stukje op afstand van de bestaande plant. Deze enigszins verwaarloosde toestand is overigens niet representatief voor de staat van de overige planten in het asiel. Er was een prachtige variatie aan kamerplanten te krijgen en de betreffende Sanseveria had het dus ook volledig naar zijn zin. In eerste instantie was ik niet op de hoogte van het bestaan van een plantenasiel. Maar het past wel in de lijn der verwachting van ons impulsief koopgedrag en het vervolgens net zo vlot afdanken van wat bij nader inzien toch niet helemaal onze smaak is. Zo kan je, naast kleren en mooie spullen, zelfs planten een goede tweede kans bieden.

Opgroenen van de winter

In zo’n asiel vind je alle mogelijke planten in soorten en maten. Van het werk van iemand die van zijn overschot aan stekjes af moest, tot een plant die te groot is geworden voor de kamer. Want met een beetje aandacht is zo’n plant een heel goed gezelschap. Zo was de hertshoorn dankzij de biologische, maar niet vrije-uitloop pokon, ook onze vensterbank uitgegroeid. Gelukkig kan die dan nu de kast op en vervangen voor een mooie slanke en nog meer inkijkpreventie biedende variegated snake plants. Ter compensatie van de kale en niet witte buitenwereld.