Een manier om je ecologische voetafdruk wat te beperken, is door niet al je spullen nieuw te kopen. Vroeger moest je het echt van de rommelmarkten hebben, maar tegenwoordig is online en in elke stad of dorp, van alles te krijgen. Je huis krijgt meteen meer sfeer van meubels met een verhaal, dan wanneer je hele inboedel op een vrije dag bij elkaar gezocht is in een woongigant. Je kledingstijl wordt een stuk persoonlijker met items die je koopt omdat je ze mooi vind, in plaats van alleen de laatste mode te volgen. Maar ook speelgoed en boeken kunnen vaak nog heel goed een tweede ronde mee.

Toen ik op mezelf ging wonen kocht ik een aantal basiselementen, zoals een bed, kast, bankje en eettafel in woonwinkels en vulde dit in de loop der tijd aan met tweedehands spullen. Door te beginnen met de hoogst noodzakelijke elementen en van daaruit je inrichting verder uit te bouwen kan je ook goed beoordelen welke meubels en kleuren het beste in je woonruimte passen. Om te voorkomen dat het een vergaarbak van allerlei kleuren en stijlen wordt, moet je bij je aankopen vooraf bedenken of het bij je andere spullen past. Je kunt bijvoorbeeld je aanwinsten allemaal in eenzelfde kleur kopen of verven, zodat het uiteindelijk toch één geheel wordt. Zelf heb ik bijvoorbeeld gekozen voor wit als basiskleur voor de muren en de meeste meubels, gecombineerd met een blankhouten vloer en kast en grijze banken. Wat kussens en accessoires in verschillende kleuren en designs zorgen ervoor dat het geen steriel geheel wordt. Nog mooier vind ik spullen die je van iemand uit de familie kan overnemen. Zelf heb ik een tafeltje wat mijn overgrootouders als keukentafel gebruikten. Mijn oma had het ook in haar keuken staan en in mijn ouderlijk huis was het mijn bureautje. Toen ik verhuisde gebruikte ik het als keukentafel en inmiddels staat het op de kinderkamer met het verkleedkussen erop. Ook kon ik een rieten stoel die van mijn overgrootouders geweest is overnemen, later vond ik er op een rommelmarkt nog eenzelfde stoel bij, zodat ik een leuk setje had om mijn zithoek compleet te maken. Beide stoelen wit gespoten en klaar was ik.

Wanneer je in de basis tevreden bent met je inrichting kan je voor jezelf een regel instellen dat wanneer je iets nieuw koopt, er ook iets uit moet. Zo voorkom je dat je huis een uitdragerij wordt en houd je het toch leuk door regelmatig dingen te wisselen en daar de rest van je inrichting ook weer op aan te passen. Spullen die eruit gaan kun je verkopen of weggeven aan familie, vrienden of een kringloopwinkel.

Datzelfde geldt natuurlijk voor kleding. We willen allemaal graag origineel zijn en toch ‘moeten’ we ieder seizoen mee met de mode die in de winkels hangt. Die twee kunnen prima samen gaan, door in de gaten te houden wat op een bepaald moment hip is en bepaalde items in een tweedehands kledingzaak te kopen. Of überhaupt niet op de mode letten, maar op hetgeen je leuk staat en waar je je prettig in voelt. Tegenwoordig kom je ook vaker initiatieven tegen om met vrienden, familie, collegae of kennissen kleding uit te wisselen. Stukken waar jij op uitgekeken of uitgegroeid bent kunnen voor iemand anders nog heel waardevol zijn.

Wanneer je kinderen hebt loop je het risico dat je huis binnen no-time een speelgoedparadijs wordt. Bij iedere gelegenheid krijgen ze speelgoed van vriendjes of opa en oma. Heel aardig en leuk natuurlijk, maar op een gegeven moment ontwikkelen je kinderen toch een voorkeur voor bepaalde voorwerpen of worden te groot voor hun speelgoed. Ook hier kan je de regel toepassen dat je iets weg doet wanneer er iets nieuws in komt. Er zijn genoeg organisaties die zich bijvoorbeeld bekommeren om vluchtelingenkinderen die altijd speelgoed kunnen gebruiken en ook hier zijn kringloopwinkels of online verkoop een uitkomst, zodat minderbedeelden kunnen meegenieten van jouw overvloed. Wanneer de kinderen wat ouder zijn kan je ze hier ook actief bij betrekken, zodat ze zelf dingen kunnen uitkiezen waar ze niet meer zo vaak mee spelen of die ze wel aan andere kindjes willen geven. Zo leren ze van jongs af aan dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om zo veel te hebben en dat het leuk is om te delen.

Een aardige manier om te zien wat je zelf nog kunt ondernemen om je persoonlijke ecologische voetafdruk te verkleinen is de test van het Wereld Natuur Fonds: https://www.wnf.nl/wat-wnf-doet/themas/voetafdruk/voetafdruktest.htm?gclid=CPjc1pCkns0CFcYcGwodPkYEVg.