Soms verbaas je jezelf over de gang van zaken in de wereld om ons heen. Hoe kan een land, dat altijd om het hardst roept dat God hen zal zegenen, zo in zichzelf gekeerd raken dat het een leider kiest die alleen voor eigen belang gaat? Dat je vanwege je geloofsovertuiging altijd voor een bepaalde partij kiest en daardoor op een persoon stemt die in z’n leven nog niet aan een partner trouw kan blijven? House of cards was al niet de meest nuttige besteding van je vrije tijd, maar het script haalt het niet bij de werkelijkheid waar we deze dagen mee te maken hebben.

Toch gaat het zo waarschijnlijk al heel zijn leven, iedereen wrijft zich in de ogen en vraagt zich af hoe het mogelijk is wat hier gebeurt, maar voor je het weet is hij alweer vertrokken en blijf je zitten met de ellende. Anderzijds is het misschien alleen maar iemand die recht voor z’n raap zegt wat er gaande is.

Neem bijvoorbeeld het geliefde buurland Mexico. Daar verbouwen ze avocado’s, al sinds mensenheugenis en ze eten daar ook veel van. Totdat men in het westen ontdekte dat een avocado best gezond is en en masse begon te importeren. Inmiddels gaan er zoveel avocado’s onze kant op, dat de landbouwgrond niet aan te slepen is en de Mexicanen zelf ze nauwelijks nog kunnen betalen. Het is zomaar een voorbeeld dat recent in het nieuws was, want zo zijn er legio manieren waarop we onze planeet uitmelken en teren op de zak van een ander. Wij eerst en alsmaar groter en dan raar opkijken als we zien dat delen van de wereld vernietigd worden. Door orkanen, aardbevingen, vloedgolven of landverschuivingen. Vraag is alleen waar al dat wapengekletter dan nog voor nodig is, want zo bezien is het proces van vernietiging al huiveringwekkend ver op gang.