Wat zouden we zijn zonder groep. Het begint al bij je geboorte, je ouders zorgen voor jou, jij slaapt tevreden. Hoe groter het gezin, hoe meer rolverdelingen. Voor ieder taakje in het huis is wel iemand te vinden die het voor zijn rekening kan nemen. De één vind het prima om vroeg op te staan en wekt zingend de rest, de ander is meer een avondmens en gebruikt als laatste de douche. En alles daartussen waar een plekje voor bevochten wordt. Op school en op het werk komen we ook allerlei verbanden tegen. Er is een slimmerik, iemand die altijd snoep heeft, iemand met goede ideeën en iemand die de dingen organiseert.

Groepsdynamiek

Afhankelijk van de samenstelling van een team kan het functioneren. Wanneer je te veel perfectionisten hebt kan de snelheid eruit raken, wanneer je te veel doeners bij elkaar treft is de kans aanwezig dat het werk wat oppervlakkig blijft en ga zo maar door. Het is prachtig om te zien hoe groepsdynamica wisselen wanneer een lid afwezig is. Iedereen heeft een rol waarin hij of zij zich het meest comfortabel voelt, maar deze kan wel veranderen naar gelang de samenstelling van de groep en de omstandigheden.

Rollenpatronen

Het kan zijn dat je iemands gedrag bijna niet herkent in een andere omgeving, omdat die persoon dan een heel andere houding aanneemt. Dit hoeft niet te betekenen dat dit gedrag dan niet natuurlijk is of het gedrag waar je aan gewend was aangeleerd, maar het kunnen verschillende expressies van eenzelfde persoon zijn. Eigenlijk zijn we ons hele leven dus aan het groeien, steeds kanten van onszelf aan het ontdekken of ontwikkelen die we nog niet kenden. Niet dat je daar zo bewust mee bezig bent, maar soms wordt je door iemand gewezen op iets je in gedrag, waarvan je jezelf afvraagt of dat altijd zo was.

Individu

Natuurlijk is het ook heerlijk om soms alleen te zijn, echt jezelf te zijn, want als je het zo bekijkt is het toch alsof je gedurende de dag verschillende jasjes aantrekt. Maar wat zouden we zijn zonder elkaar? Een stuk minder veelzijdig dan we nu zijn, denk ik. In onze maatschappij is de hang naar uniciteit wel groot. Je moet vooral doen waar je zelf vrolijk van wordt en je niet te veel laten beïnvloeden door anderen. Er zijn duizenden clubjes en groepen en voor buitenstaanders zijn ze soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden, maar intimi kunnen veel belang hechten aan de verschillen.

Diversiteit

Misschien is het goed dat we de diversiteit binnen groepen weer wat meer gaan waarderen. Wanneer we voor onszelf steeds zo homogeen mogelijke teams zoeken, waarin we het met alles en iedereen eens kunnen zijn, hebben we straks echt 17 miljoen politieke partijen nodig voordat iedereen zich vertegenwoordigd voelt.