Een paar keer in je leven moet je eraan geloven, het vervangen van je bank of bed. Nu heb ik een hardgrondige hekel aan meubelboulevards of gerelateerde winkels. Alleen al vanwege de chemische lucht, te veel ‘net niet’ keuze en ‘goedbedoelde’ adviezen.
Eigenlijk is er maar één winkel waar ik me laat adviseren voor een aankoop en dat is in mijn favoriete boekhandel. Maar die heeft dan ook een eigenaar die ervan opkijkt wanneer je met zijn beide boekentips naar huis gaat, in plaats van één exemplaar te kiezen.
Voorgenoemde zaken proberen er toch altijd het beste van te maken. Juist door je erop te wijzen dat je de rest van je leven met hun product gaat doen, wat achteraf vaak toch weer tegenvalt. En daarna kan alles naar de stort om rigoureus verbrand te worden. Dat soort gedachten spoken door mijn hoofd bij de gedachte aan een woonmall.

Upcycled bed

Gelukkig kan het shoppen nu grotendeels online. Allicht wil je een keer proefzitten op een bank, maar het gaat toch vooral om de hoogte en diepte van de zitting in verhouding tot de leuning. En wees nou eerlijk, de kleur bepalen op basis van een staaltje in de winkel zegt ook niet zoveel. Maar het blijft scrollen langs een eindeloze rij variaties op hetzelfde thema, geen van allen duurzaam en vol plastic.

Qua bed zijn we er inmiddels wel uit. Misschien kennen sommigen van jullie uit een vorig leven nog de ‘Kartent’, nou die is voorlopig passé. Maar het bedrijf heeft een doorstart gemaakt, met echte duurzame ontwerpen die langer meegaan dan één festival. Waaronder dus bedden, ook volledig gemaakt van karton! Stevig karton dat voor 75% bestaat uit gerecycled materiaal. Bovendien piept en kraakt het niet en zakt evenmin door!

Topping

Daar moet natuurlijk wel een matras op, want slapen op een kartonnen doos is toch wat te spartaans. Daarvoor is inmiddels ook een duurzaam, Nederlands product ontwikkeld, de Matt. Anders dan de naam doet vermoeden, is het grootste pluspunt dat je zelf, per helft de stevigheid kunt bepalen. Hoef je ook niet in een winkel tig verschillende matrassen aan te raken die ook door de rest van de Nederlandse bevolking zijn belegen.