Laatst hoorde ik dat safari ‘reis’ betekent in het Swahili. Daar is dus niet perse een 4×4 of olifantenfamilie voor nodig. Ook een eenvoudig tripje naar je oma is een safari. Goed om te weten als je nog eens tegen je pochende collegae moet opboksen. Bovendien kunnen we dan toch gewoon safari’s blijven maken als alle beesten, waar we nu met een noodgang langs vliegen, straks helemaal nergens meer te vinden zijn.

Nu wordt er wel met man en macht aan gewerkt om het uitsterven tegen te gaan of althans te beperken. In dierentuinen worden hele programma’s opgezet om diersoorten te laten floreren die buiten de hekken vrijwel verdwenen zijn. Op het eerste gezicht prachtig, dat we enigszins een halt toe kunnen roepen aan wat we aanrichten. Anderzijds, voor wie doen we dat eigenlijk? Voor de beesten? Die uren achter elkaar over een grasvlakte behoren te kunnen struinen en nu op een paar vierkante meter hun dagen slijten? Of toch weer voor onszelf, om te laten zien dat we naast heel veel kapot maken, ook wat kunnen behouden? Voor het onderzoek? Om te kunnen zien hoe het leven er ooit misschien een beetje uitzag, zodat we dat onze kinderen kunnen leren? Naturalis bewijst wat mij betreft dat je daar geen levende dieren voor nodig hebt.

Het is goed om de gekooide populatie gezond en op peil te houden, zodat er in ieder geval geen nieuwe dieren gevangen genomen hoeven te worden. Daarnaast zal er toch nog harder gestreden moeten worden om bewustwording voor de kwetsbaarheid van de natuur. Wat weg is komt vaak echt niet meer terug en dat wij niet van ieder dier of plantje het nut kunnen inzien, betekent niet dat het daarom zonder waarde is.