Wat is er voor nodig om als mens in contact te komen met God? Allicht is het goed om te weten wie God is, te onderzoeken hoe je God kunt ontmoeten en een besef te hebben wanner er daadwerkelijk een band is. Je kan zelf op zoek gaan naar God of via een intermediair, zoals een geestelijke of religieus boek. Kan het ook via een computer of robot?

Dat is de vraag waarover de ontwerpers van de BlessU-2 robot graag hebben dat we nadenken. Sinds het ontstaan van radio, televisie en computer, was het al mogelijk om indirect via een digitaal kanaal een zegen te krijgen die elders over anderen werd uitgesproken. Sterker, de groet die bijvoorbeeld in de kerk wordt gebruikt gaat terug op een brief van de apostel Paulus. De woorden die hij eeuwen geleden uitsprak, worden nog steeds herhaald. Tot nu toe komt daar een mens aan te pas die een zegen in de context van tijd en plaats uitspreekt. In Duitsland heeft men nu dus een robot, die in verschillende talen een zegen kan uitspreken. De luisteraar kan kiezen tussen een vrouwelijke of mannelijke stem en een onderwerp waarvoor de zegen bedoeld is. Het ding is ontworpen om te herdenken dat 500 jaar geleden Luther opriep tot een reformatie van de kerk, een actie die mede dankzij de net opkomende boekdrukkunst tot ver buiten Duitsland heeft kunnen reiken. In die zin is het een mooie knipoog om nu met onze nieuwste uitvindingen daaraan te refereren. De vraag is of God zich werkelijk zou laten assisteren door een lichtgevende robot, zoals wij dat misschien graag doen?

Het idee om voorgeprogrammeerde zegeningen op aanvraag door een computer te laten uitspreken, doet mij toch een beetje denken aan een kroket uit de muur, een voor iedereen altijd beschikbare kleffe hap. Terwijl een zegen toch persoonlijk is, zoals we elkaar bijvoorbeeld succes zouden wensen. Als je op je nachtkastje een robot had staan, die je iedere morgen succes wenst, komt dat toch ook niet in de buurt van wanneer iemand je persoonlijk succes wenst met iets wat je te doen staat. Toch is afgelopen woensdag in Japan nog een robotje gepresenteerd dat nog een stap verder gaat, een apparaat dat een uitvaart kan leiden. Uitvaarten zijn immers vol van vaste rituelen, sutra’s en schalen, daar is niet perse een dure monnik voor nodig, zo redeneert de firma. Het geweten en geloof worden wel gezien als kenmerken die mensen onderscheiden van dieren en apparaten. Is ons mensbeeld zover gedevalueerd dat we ons ook op dit vlak laten bedienen door killerrobots dan wel priesterrobots?