Het is alweer 3 jaar geleden dat ik mijn smartphone aanschafte. Een oud modelletje, maar nog zo goed als nieuw, afgedankt zoals zovelen. Alleen omdat de provider na twee jaar aanbiedt om over te stappen op een ander abonement met nieuwe telefoon. Hij doet het nog steeds prima, al is de accu wat sneller leeg dan voorheen.
Datzelfde geldt voor de laptop waar ik de afgelopen 6 jaar op gewerkt heb. Als desktop is hij heel functioneel, maar kan niet meer zonder stroom. Dus nu we weer wat mobieler worden, is dat niet handig. Dus weer de vraag, wat doe je dan?  Het vervangen van een accu is tegenwoordig vrijwel onmogelijk.

Grondstoffen

De afgelopen tijd heb ik de serie ‘De waarde van de aarde’ gekeken, dat me nog eens extra geconfronteerd heeft met de herkomst van alle grondstoffen die nodig zijn voor alle gadgets die we gebruiken. Het is ongelofelijk welke ravage er op verschillende plaatsen op de wereld wordt aangericht om ons naar wens van nieuwe hebbedingen te voorzien. Van goud tot cobalt, allemaal grondstoffen die gedolven worden met enorme milieuschade en sociale misstanden tot gevolg.
Het is ongelofelijk dat onze maatschappij blijft bijdragen aan deze mensonterende en verkwistende praktijken. De enige manier om de wereld enigszins leefbaar te houden of maken, is door zuiniger met onze spullen te zijn en niet onnodig te vervangen. Dat vraagt van ons dus meer geduld met onze apparatuur. Zodat we weer naar het product en diens houdbaarheid kijken, in plaats van naar de aanbevelingen van de leverancier.

Vervanging

En wanneer een apparaat het echt begeeft, moet veel meer gerecycled worden, dan er tot nu toe gebeurt. Als je oude spullen gescheiden inlevert, geef je het in ieder geval een kans om hergebruikt te worden. Tevens is het goed bij vervanging na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Er zijn van heel veel producten inmiddels refurbished of goede tweedehands modellen in de omloop.
Nu na de staat ook een bedrijf als Shell door de rechter verantwoordelijk wordt gesteld voor klimaatverandering, zijn we weer een stap verder in de goede richting. Maar het blijft een gedeelde verantwoordelijkheid. Bedrijven hebben ook altijd een concurrentie positie ten opzichte van anderen en zijn daardoor beperkt in hun handelen. Terwijl consumenten vrij zijn om te kiezen en we daar gebruik van moeten blijven maken.
En dus heb ik bij wijze van bromvlieg effect een foeilelijke auberginekleurige, maar zo goed als nieuwe refurbished laptop aangeschaft.