Het schijnt dat wij Nederlanders dol zijn op spelletjes en ranglijsten. En omdat we blijkbaar nog steeds behoefte hebben aan iets dat ons als volk definieert, was het kennelijk tijd voor een nieuwe wedstrijd. Het pronkstuk van Nederland, wat uiteenliep van de klomp tot DAF en het meisje met de parel.

Van de week was de presentator nog enigszins bang dat hij bekend moest maken dat Nijntje het pronkstuk was, dat is natuurlijk niet zo elitair verantwoord. Het zou trouwens wel typisch Nederlands zijn geweest, doe maar gewoon een leuke, eenvoudige plaat van een konijn. Met de huidige uitkomst is hij vast meer in zijn nopjes, de plakkaat van Verlating. Voor wie echt geïnteresseerd is, is er een hedendaagse vertaling van het stuk uit 1581 beschikbaar. Vast veel te lang voor de gemiddelde twitteraar die zijn stem heeft uitgebracht, maar het geeft een mooi beeld van een stukje geschiedenis en dus het begin van de zelfstandigheid van de Nederlanden.

Het is weer wel tekenend dat dit document het pronkstuk is geworden en niet bijvoorbeeld de microscoop, die tot op de dag van vandaag van onschatbare waarde is. Het is natuurlijk een prachtig stuk historie en heel cruciaal in het tot stand komen van Nederland. Maar inmiddels kunnen we toch eigenlijk niet meer zonder de EU, de VN  en talloze andere samenwerkingsverbanden, waarin we samen veel sterker staan dan alleen. Die zoektocht naar hetgeen ons samenbindt, moeten we misschien ook maar staken. Door de beugel genomen zijn het de waterwerken, want zonder al die dammen en dijken was er überhaupt geen land. Verder zijn we meer van verdeel en heers dan een ster in samenbinden. Met een paar kunnen we het voor een tijdje best goed uithouden, maar daarna vinden we toch weer wel een verschilletje wat ons onderscheid, waardoor we toch eigenlijk geen groepje meer kunnen of willen zijn.