Soms vraag je jezelf af waarom je zo snel van je stuk te brengen bent. In alle basisbehoeften is voorzien; huis, eten, kleren, familie, vrienden, werk en misschien zelfs al dan niet verwaarloosde hobby’s. Toch zijn we zo gewend aan deze zaken, dat ze afgezien van bijzondere momenten, geen garantie zijn voor een soort van vrolijke basisstemming. Spelen er zaken in je achterhoofd waar je geen vat op krijgt, is het weer niet goed of maakt iemand een opmerking die verkeerd valt. Er zijn heel wat externe factoren die kunnen maken dat we flink balen van de dag.

Zoals bij zoveel dingen is het vaak makkelijker om een dergelijke gemoedstoestand bij een ander te diagnosticeren dan bij onszelf. Je kent je medemens alleen zoals die op je overkomt, zonder alle ballast van hersenspinsels die de persoon zelf heeft. Daardoor zegt een zucht soms genoeg om iemand een goed maal, voldoende slaap of beweging aan te raden. Want we denken graag in oplossingen. Vaak zit hier wel een kern van waarheid in. Bovendien kan het meteen een goede gelegenheid zijn om even aan je rondtollende gedachten te ontsnappen of juist je zorgen of frustraties te spuien.

Maar het allermooiste zou het toch zijn als we in de basis wat meer tevreden zouden kunnen zijn. Misschien kan het helpen om ’s ochtends je zegeningen te tellen. Niet als een soort boost voor je ego of om met positief denken je doelen te bereiken, maar om je meer bewust te zijn van alles wat we wel hebben. Om niet zo zeer gestrest te zijn over wat we allemaal nog moeten bereiken die dag, maar vanuit een tevreden rust aan de dag te beginnen. Natuurlijk is het lang niet allemaal positief, maar er zijn altijd dingen te bedenken om dankbaar voor te zijn. Op die manier kan je misschien ook meer focussen op wat er om je heen allemaal gebeurt, dan alleen van doel naar doel te vliegen. En met een meer open vizier krijg je al snel meer mee van het wel en wee van je medemens, hetgeen ook heel goed je eigen sores kan relativeren.