Het uitdunnen van plastic verbruik in de badkamer blijft een uitdaging. Het is een bijzondere gewoonte dat je bij elk feestje, van iemand weer een setje smeersels krijgt “voor je home spa”. Als vrouw dan hè, want mannen krijgen gewoon een fles alcohol.
In maart schreef ik al over aluin als perfecte vervanger voor deodorant. Daar ben ik nog steeds erg blij mee, zeker ook in de hittegolf van afgelopen zomer! Geen chemische lucht of zweetgeur te bekennen, zelfs niet met truitjes die nauw rond de oksel sluiten. Geen vlekken op je kleren. Geen droge of prikkende huid. Echt een aanrader dus! Dat is alvast één plastic verpakking minder. Laat staan de microplastics die ze ook aan deo’s toevoegen. Ik blijf me verbazen over alle toevoegingen die in verzorgingsproducten gaan. Zelfs gerenommeerde lijnen, die worden aangeprezen door apothekers, zitten vol plastic.

Plastic all over

Steeds meer wordt duidelijk over de verspreiding van de microplastics. In eerste instantie ging men er vanuit dat ze vooral in zee terecht kwamen, omdat de waterzuiveringsinstallaties de kleine plastic deeltjes niet kunnen uitfilteren. Maar er blijft veel meer plastic op het land, op vuilnisbelten en dergelijke. Het plastic verteerd niet, maar valt uit elkaar in miljoenen kleine deeltjes. Uit recent onderzoek blijkt dat deze deeltjes door planten opgenomen worden met het grondwater. Zo krijgen we de plastics niet alleen binnen via vis uit zee, maar ook met het eten van bijvoorbeeld appels of wortels. Al is dat nog maar de helft van wat je te verwerken krijgt als je water uit een plastic flesje drinkt. Over de gevolgen voor ons lichaam is nog niet veel bekend. Een deel scheiden we uit, maar er zijn ook microplastics klein genoeg  om opgenomen te worden in lymfe- en bloedbaan.

Ont-plasticen

We weten in ieder geval dat het niet in ons lijf hoort en dat we met onze manier van leven niet alleen de natuur laten dichtslibben, maar ook zelf aardig wat plastic soep bij ons dragen. Des te meer reden om door te blijven gaan met het uitbannen van plastic uit je leven. Pick your battles, afhankelijk van je levensstijl. Doordat we bijvoorbeeld meer boodschappen op de markt halen en geen kant en klare koekjes, salades of voorgechopte groenten eten, is ons plastic gebruik in de keuken behoorlijk gereduceerd. Ook in de badkamer heb ik zachtjes aan alle giftsets wel opgebruikt. Dus tijd voor een nieuwe actie. Gelukkig zijn er steeds meer merken die wel verantwoord produceren. Gewoon goed opletten wat je koopt. Crèmes en reinigingsproducten waar alleen spul in zit dat echt goed is voor je vel. Verpakt in gerecycled glas en ingepakt door mensen van een sociale werkplaats.