Al eerder schreef ik over functionele apps, waar je werkelijk wat aan hebt. Nicole tipte me er laatst nog één, ‘my little plastic footprint’. Een handig hulpmiddel dat je op basis van categorieën in je gebruiksvoorwerpen helpt minderen, qua plastic gebruik. Want behalve voor de mensen die gezegend zijn met een overvloed aan tijd, is het voor de meesten van ons niet te doen om voor de boodschappen langs allerlei (groente)boeren, slagers en reformwinkels te rijden. Dus moeten we iets anders doen om ons plastic afval te minimaliseren. Opletten wat je koopt en goed nadenken over alternatieven dus. Met een beetje gezond verstand en goede inspiratie van je oma of oudere buurvrouw kom je een heel eind.

Grootmoeders tijd

Laatst had ik een halve gesnipperde ui over en ik bedacht me dat mijn oma na afloop van een feestje eens vroeg wie de halve ui mee naar huis wilde nemen, omdat zij die in haar eentje toch niet op ging eten. En iedereen reageerde met, “ja hoor oma, een halve ui kan je nu toch nog wel weggooien!” Dat is dus een praktisch voorbeeld van de generatiekloof en allicht een gemis in onze opvoeding. Zij bewaarde alles, gebruikte gewoon katoenen doeken om te poetsen en je neus te snuiten en een blok zeep voor een lekker luchtje in de kast en daarna om je mee te wassen. Vrijwel geen plastic flessen, geen bergen eenmalig te gebruiken tissues of vochtige doekjes per 10 verpakt. Wasje aan de lijn in plaats van in de droger, wollen sokken in plaats van een fleece dekentje en ga zo nog maar even door.  

Digitale hulp

Bij gebrek aan een oma is een plastic app altijd handig voor een verloren momentje tussendoor, om nog wat specifieke tips te krijgen. Het is een hele brede, internationale hulp. Dus er zitten behoorlijk wat inkoppers bij en spullen die je sowieso niet van plan was gebruiken. Zoals een tongschraper, bad eendjes of plastic planten. Die kan je dan meteen afvinken, waardoor je al met enig resultaat begint, voordat je jezelf echt uitdagingen moet opleggen, hartstikke motiverend. Het afvinksysteem is gekoppeld aan een plastic mass index. Waarvan de berekening voor de ingevoerde items is gebaseerd op een inschatting van het gewicht, aantal maal dat het gebruikt wordt, de beschikbaarheid, de kans dat het in het milieu terecht komt en de mogelijke impact ervan op het milieu. Behoorlijk natte vinger werk dus. Maar het geeft in ieder geval wat inzicht, met een metertje dat al snel buiten de rode gevarenzone staat.