Recent is een onderzoek gepubliceerd over de wereldwijde productie en het verbruik van plastic. Men heeft geprobeerd in kaart te brengen om welke hoeveelheden het gaat, dat is niet voor alle landen even makkelijk in te schatten, dus het scheelt al snel een tonnetje of wat, maar in ieder geval is er een indicatie. Wat vooral opvalt is de enorme vlucht die de productie van eenmalig te gebruiken plastics heeft genomen. Alleen de productie van staal en cement is harder gegroeid in de afgelopen jaren, maar die materialen worden allemaal veel langduriger gebruikt. Om een voorbeeld te geven, van de 407 ton plastic die in 2015 wereldwijd geproduceerd werd, belandde 302 ton in datzelfde jaar in het afval, 74% dus.

In het dagelijks leven zijn we natuurlijk ontzettend gezegend met al dat plastic. Het helpt bij het isoleren, conserveren en vervoer van al wat ons lief is. Maar wat achter blijft nadat we goedkoop en makkelijk eenmalig plastic gebruikt hebben, blijft ons achtervolgen tot in de derde en vierde generatie. Het grootste probleem is dat plastic vrijwel niet afbreekt en slecht te recyclen is. Op stortplaatsen heeft men ontdekt dat het uiteindelijk wel uit elkaar valt tot microdeeltjes, maar men heeft nog geen idee wat deze stoffen in het milieu voor gevolgen hebben. Gerecycled plastic is vaak van inferieure kwaliteit en kan de productie van nieuw plastic nog zeker niet vervangen. Bij gevolg is plastic zo alom tegenwoordig in het milieu, dat het wel als geologische indicatie van het zogenaamde anthropocene tijdperk wordt gezien. Met als ultiem toonbeeld van de impact die wij op onze omgeving hebben, de plastic soep en afvalbergen overal op aarde.

Publicaties als deze dragen bij aan de bewustwording van dit probleem, want met het groeien van de economie├źn wereldwijd neemt ook de productie en het verbruik van plastic verder toe. En dat terwijl we ons nu al geen raad meer weten met al het afval, afgezien van een paar mooie initiatieven om plastic uit zee te vissen of te recyclen.