Vorige keer schreef ik over de ecologische voetafdruk. Wat hier niet expliciet bij in zit, maar ook een enorme impact heeft, is het (plastic)afval dat we dagelijks produceren. Wanneer je jezelf realiseert hoeveel eenmalig gebruikt verpakkingsmateriaal je er doorheen jaagt, gaat het je steeds meer irriteren. Vanuit het hygiëneprotocol van het ziekenhuis was ik thuis bijvoorbeeld ook behoorlijk verknocht aan handalcohol. Naast het zeeppompjes bij de kranen en flessen shampoo en douchegel. Gelukkig leer je met kinderen al snel dat niet steriel over het algemeen ook schoon genoeg is. En waarom zou je niet een blok zeep gebruiken? Dat gaat langer mee dan verdunde zeep en het sopt minstens zo goed. Wanneer je ook nog een beetje vettige zeep kiest, met olijfolie bijvoorbeeld, heb je achteraf geen handcrème of bodylotion meer nodig. Dat scheelt je zo weer twee flessen. Ook shampoo is in zeepvorm te krijgen, zelfs voor droog of beschadigd haar.

Bewustwording

Het shoppen bij speciaalzaken heb ik wel een beetje gehad. Het is leuk om met enige regelmaat naar een boerderij te gaan en daar wat producten in te slaan. Maar wekelijks tien verschillende winkels afgaan is niet vol te houden. Het mooie is dat dit ook steeds minder noodzakelijk wordt. Veel grote ketens ontwikkelen een aanbod van producten in alternatief of gerecycled verpakkingsmateriaal. Voor een groot deel komt het dus ook neer op bewustwording, het kiezen van de juiste producten en weten wat de mogelijke alternatieven zijn. Brood kan ook in een katoenen zak mee naar huis, wanneer je het daarna goed opbergt, bijvoorbeeld. En ook veel groente en fruit kan je in een zelf meegenomen tas opbergen. Als je graag iets bij de koffie gebruikt, bak dan zelf eens koekjes. Dan ken je in ieder geval de ingrediënten en kan je de palmolie achterwege laten.

Aluin

Blokken zeep dus, in een kartonnen doosje te koop. En een goed alternatief voor deodorant is bijvoorbeeld aluin. De geur- en kleurloze kristallen hebben een antibacteriële werking, doordat ze de pH-waarde van je oksel veranderen. Geen verdoezelende geurtjes, maar een fris alternatief. Gewoon te kopen bij de grote drogisterij, als wondermiddel voor mannen bij het verhelpen van wondjes na het scheren. Even zoeken, maar dan heb je een goedkoop en plasticvrij alternatief. Zeker als je nog een spuitbus gebruikt, dan scheelt het ook drijfgassen. Volgens het RIVM zijn producten voor persoonlijke verzorging verantwoordelijk voor bijna acht procent van de totale uitstoot van vluchtige organische stoffen die bijdragen aan smog. Daarvan komt meer dan de helft, 54 procent, van deodorant sprays.

Dus mocht je zo in de veertig dagen tijd nog een vorm van vasten zoeken die niet met eten te maken heeft, maar je wel aan het denken zet en impact heeft op je omgeving, dan is een plasticdieet misschien een bruikbaar alternatief.