Persoonlijke geloofsbeleving is voor veel mensen erg belangrijk. Zowel voor zoekers die het moeilijk vinden om zich aan te sluiten bij een bepaalde stroming, omdat ze het idee hebben dat God zich niet duidelijk aan hen openbaart. Als voor gelovigen die zo nu en dan een bevestiging ‘van boven’ nodig hebben. Bekeringsverhalen zoals ‘De Belijdenissen’ van Augustinus zijn voor de meesten wel bekend. Het liefst hadden we allemaal zo’n persoonlijke ervaring, waardoor ons klip en klaar wordt wat de waarheid is. De mooiste openbaringsverhalen doen de ronde, maar hoe zit het met mensen die proberen God te vinden, maar tot de conclusie komen dat het iets anders was waar ze naar zochten? Dat ze God daarom niet vonden op het pad dat ze gingen?

Zoektocht

Zelf ben ik erg onder de indruk van ‘Door de nauwe poort, Mijn zeven kloosterjaren, een spirituele ontdekkingsreis’ van Karen Armstrong. Het is een autobiografisch boek over een dergelijk verlangen naar persoonlijk geloof. De schrijfster verteld hoe zij in het klooster terecht kwam, over haar zoektocht naar God en hoe dit alles haar gemaakt heeft tot wie ze nu is. Het confronterende in haar boek vind ik dat je, zelfs in een klooster, zo gericht kan zijn op jezelf dat je God niet vindt. Karen Armstrong heeft zich in de loop der jaren verdiept in allerlei religies en er verschillende boeken over geschreven. Waarvoor ze in 2008 ook één van de Four Freedoms Awards heeft gekregen. Toch is het in die zoektocht niet tot een echte openbaring van God gekomen. Alhoewel ze soms wel een moment van transcendentie ervaart.

Inspiratie

In onze tijd wordt veel geschreven en gezegd over allerhande spiritualiteit, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Individuele verhalen zijn erg populair, omdat we graag persoonlijke voorbeelden hebben om na te volgen. De vraag is in hoeverre dit allemaal bijdraagt aan onze persoonlijke ontwikkeling of vooral ruis veroorzaakt. Een bekeringsverhaal is een weerspiegeling van wat het geloof doet met iemands leven. Het zal echter nooit nog eens zo gebeuren, omdat we allemaal andere personen zijn, met eigen ervaringen en karakters. Geloof is een persoonlijke relatie met God, die er voor iedereen anders uit kan zien. Verhalen van anderen kunnen dus inspirerend zijn en aanmoedigen om zelf ook op zoek te gaan. Maar nooit de uitkomst brengen van hoe geloof in jou leven een rol kan spelen.