De zomer is het seizoen van vele openluchtfestivals. Heerlijk de hele dag in de buitenlucht dansen, van kunst of inspirerende speeches genieten. Zelf was ik recent naar Paradigm in Groningen. Een kleinschalig, kunstzinnig en bewust festival. Op een groot terrein van een oude suikerfabriek. De ambiance was geweldig, schapen grazen rond de camping, wilde bramen en bloemen overal. En uiteraard verschillende podia in alle soorten en maten.

New Life

Een van de optredens heeft veel indruk  op me gemaakt. Het was het koor New Life, bestaande uit Syrische vluchtelingen, die elkaar hadden leren kennen in een Asiel Zoekers Centrum. Om de tijd te doden zijn ze samen gaan zingen. Zo indrukwekkend dat deze mensen, die gevlucht zijn uit een oorlog, in staat zijn om in deze onzekere tijd samen een koor te vormen. Om zoiets moois en positiefs te creëren terwijl ze noodgedwongen samen in een centrum wachten op wat komen gaat. Ze zongen zowel in het Arabisch als in het Nederlands en gaven een eigen twist aan nummers als ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij, ‘Cirkels’ van Herman van Veen en ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’ van The Scene.

Verbroederen

Nummers die iedereen luidkeels mee kan brullen, omdat het zo verbroederd en je eraan herinnert dat er meer is dan alleen je individuele leven. Maar de teksten klinken in een context van Syrische vluchtelingen toch heel anders, een beetje wrang ook. Want nu er oorlog is en zij willen schuilen, mag dat dan echt bij ons? Dit is de eerste vraag aan het begin van het liedje van Claudia. Een liedje wat heel gezellig is om samen, voor wat hoort wat te zingen, natuurlijk kan je altijd bij me aankloppen. Maar wat als wildvreemde ontheemden, die op dit moment met lege handen staan met zovelen tegelijk deze vraag aan ons stellen? Hebben wij een medicijn voor hun oud en eenzaam zijn? Vinden we dat ook ‘ons’ stukje van de wereld van iedereen is?

Bewustwording

Tijdens het optreden begon het steeds harder te regenen, waardoor de tent al maar voller stroomde met mensen die er vooral ook kwamen schuilen. Zo werden ze ‘per toeval’ naar binnen geleid in deze mooie ervaring die aanzet tot denken. Geweldig dat op een festival waar mensen vooral komen om te ontspannen, ook ruimte is voor kleinschaligere projecten die bewustwording creëren en op een andere manier inspireren dan je van te voren verwacht had. Om hopelijk een echte paradigma shift te veroorzaken.