Mijn leven lang ben ik gek van paarden. Vroeger waren de zomers in Zeeland gevuld met strand en ringrijden. De hele dag op zo’n Zeeuws trekpaard, of als je geluk had een Fries, passen tijdens het ringsteken. Elke week paardrijles en met verschillende verzorgpaarden vooral veel buiten rijden. Nog steeds is mijn standaard antwoord op de vraag wat ik voor mijn verjaardag wil; ‘een paard’.

Dier en activisten

Een van mijn helden uit die tijd is Anky van Grunsven. Haar Duitse rivale rijdt nog steeds en heeft deze week tijdens het EK in Rotterdam aandacht gevraagd voor het mooie van de paardensport, als tegengeluid voor allerlei pessimisten. Mensen die vinden dat op een paard zitten niet ethisch verantwoord is en die mening niet onder stoelen of banken steken. Het dierenactivisme ten top. Dat je jezelf druk maakt over opeen gepropte kippen en varkens in een isoleercelachtig verblijf en uit frustratie veganist wordt. Of dat je geen chihuahua koopt, omdat het een doorgefokt ras is. Zijn misschien een nuttige manieren om je dierenliefde te uiten. Of ga gratis knuffels uitdelen bij organisatoren van hondengevechten, als je durft. Maar afgeven op een activiteit, waarbij mens en dier al sinds mensenheugenis samenwerken, gaat je persoonlijke invloedssfeer wel erg ver te buiten.

Onethisch

Uiteraard heb ik geen recht van spreken, aangezien ik naast een mateloze fascinatie voor de paardensport, een wormenkolonie voor me laat werken. Zonder ooit met de wormen overlegt te hebben of zij de bak net zo mooi vinden als ik. Of ze wel willen leven van ons afval? En wanneer ze eigenlijk met vakantie willen en hoe dan? Voor je het weet word je ruit ingegooid door iemand die zich voordoet als geïnteresseerd in compostwormen. Ergens had ik het idee dat paardensport nog vrij zou zijn van dit soort bijverschijnselen van onze fier verdedigde vrijheid van meningsuiting. Dat de online haat en het ongevraagd je mening geven, beperkt zou blijven tot populaire sporten en BN’ers. Dat een paardenmeisje ooit voor onethisch uitgemaakt zou worden, had ik werkelijk niet voor mogelijk gehouden.