Goed bedacht, een service waarmee je elkaar makkelijk kleine berichtjes kunt sturen. Even tussen de bedrijven door informeren hoe het met iemand gaat. Het is verbazingwekkend om te zien hoe een dergelijke tool dan uitgroeit tot een soort graadmeter en statussymbool. Hoeveel volgers heb ik en hoe kan ik posten, zodat zoveel mogelijk mensen mijn bericht leuk vinden. Inmiddels is het verworden tot een internationaal platform, waarin men elkaar over en weer kan maken of breken.

Zo nu en dan ontstaat een ware hetze en is iedereen massaal voor of tegen iets of iemand. Van de een op de andere dag komen velen met aantijgingen tegen andere personen. Het is vreselijk dat er op allerlei gebieden al jaren aandacht gevraagd wordt, maar nooit actie ondernomen is, tegen mensen die zich machtig genoeg achten om anderen voor het leven te beschadigen. Het is begrijpelijk dat mensen zich schamen voor wat er (is) gebeurt en dat men nu probeert op een, voor zover dat kan, laagdrempeliger manier in het reine te komen.

Maar wat nu? Want het lijkt te ontaarden in een eindeloze stroom namen en verwijten. Er zal toch gezocht moeten worden naar een manier om deze veelal niet te bewijzen en soms verjaarde aanklachten te onderzoeken en vooral om echt stappen te maken in de maatschappij. Want dat nu vooral de mediawereld en bekendere mensen een boekje open doen, is maar het topje van de ijsberg. Figuren die het naar de bol stijgt en er mensonterende praktijken op na houden, heb je overal. Maar wanneer je weinig in de pap te brokkelen hebt, kan je het idee krijgen dat het geen zin heeft om erover te beginnen. Als je niet oppast komt je met moed bij elkaar geraapte verhaal als een boemerang van smaad en laster weer keihard bij je terug. De vraag is dan of een medium als twitter geschikt is om iets te veroorzaken dat groter is en verstrekkender gevolgen heeft dan de hype die het nu helaas lijkt te zijn.