Wat is het toch dat veel van wat goed voor ons is zoveel moeite kost? Het lijkt wel alsof we sinds de industriële revolutie alleen maar luier geworden zijn. Apparaten nemen alles van ons over; vervoer, productie, schoonmaak en zelfs communicatie. Vroeger ging je lekker lopend of op de fiets naar je werk, waar je heel de dag buiten aan het ploeteren was. Op de terugweg naar huis fietste je langs je opoe, bracht haar een boodschap en kletste even bij over de laatste nieuwtjes. Thuis klopte je de dekens nog eens uit, schrobde de vloer, kneedde het deeg voor je brood en maalde je de koffiebonen voor een heerlijk bakje leut. Tegenwoordig rol je van je bed in je auto, tussendoor lees je op het toilet wat nieuws en zit de hele dag achter je computer. Je rijd weer naar huis, appt wat bekenden, gooit wat eten in de pling en hangt voor de buis om bij te komen van de werkdag, terwijl je online je boodschappen bestelt.

Wat een contrast. In de tijd dat je alles nog zelf moest doen, was je voortdurend in beweging om überhaupt in je levensonderhoud te voorzien. Nu vele tijdrovende, noodzakelijke klusjes geautomatiseerd zijn, hebben we naar onze beleving niet veel meer tijd. Daardoor komen we vaak niet op het idee om na een dag zitten in je auto, achter je computer en op de bank, te bedenken dat het ook goed is om nog wat te bewegen. Te weinig bewegen wordt gerelateerd aan allerlei kwalen, omdat het slecht is voor de conditie van je hart, vaten, longen, maar bijvoorbeeld ook invloed kan hebben op de ontwikkeling van dikke darm- of borstkanker, diabetes en depressies. Om mensen erop te attenderen dat ons lijf echt (nog) niet toe is aan een dergelijke inactieve levenswijze, worden er allerlei normen en richtlijnen gepubliceerd, die aangeven hoeveel je minimaal zou moeten bewegen om gezond te zijn. http://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_adults/en/, http://www.30minutenbewegen.nl/home-ik-voer-campagne/over-de-campagne/de-beweegnorm.html Goed gedetailleerd, want een paar minuten schommelen met je kinderen zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.

25% van de Nederlanders zit op een gemiddelde dag meer dan 8,5 uur (ter vergelijk, over heel Europa is het gemiddelde zo’n 11%). (http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/lichamelijke-activiteit/) Ergens lijkt dat veel, maar als er 24 uur in een dag zitten en je gaat uit van zo’n 8 uur gezonde slaap, dan is er toch nog een groot gat tussen 8,5 en 16 uur waarin je makkelijk aan de norm van minimaal 30 a 60 minuten per dag bewegen moeten komen. Wat doen wij al die tijd?! Je hoeft niet per se naar de sportschool te gaan, want een bijkomend voordeel van sporten kan ook zijn dat je lekker buiten bent. Vang je nog een beetje zonlicht ook. Je hoeft ook niet per se een racefiets te hebben, want om zonlicht te vangen zul je dan toch al snel in het weekend weg moeten. Kindje achterop, geeft gelijk wat extra gewicht en een rondje door de polder fietsen. Onderweg kom je vast langs een boerderij met zo’n landwinkel, kan je gelijk wat boodschappen meenemen. Of al je boodschappen op de fiets gaan halen, die wegen ook lekker door. Dan kan je inderdaad minder meenemen dan in de auto, maar dan kan je mooi de rest lopend op de markt gaan halen of nog eens op de fiets. Ben je ook weer buiten, aan het sjouwen en bovendien nuttig bezig. Kinderen kunnen prima mee sjouwen en krijgen bij iedere koopman iets lekkers, dus die hoor je niet klagen. Dat alles ons zogenaamd makkelijk gemaakt wordt, hoeft niet te betekenen dat we ook alles vanuit onze luie stoel moeten regelen!