Deze maand werd op twee zaterdagen een duurzame huizen route aangeboden. Een mogelijkheid om bij huizen in de buurt te gaan kijken, hoe zij aardgasvrij, energiezuinig of zelfs plusenergie wonen. Je zoekt op je eigen type woning en kijkt welke maatregelen je aanspreken, om zo een afspraak te maken met een ervaringsdeskundige in de buurt. Prachtige formule. De website biedt het hele jaar door informatieve blogs en nieuwtjes, waardoor je jezelf vanuit je luie stoel goed kunt oriënteren. Voordat je kiest welke maatregelen aansluiten bij jouw woonwensen en voor anderen goed werkten.

Doorzetten

Na de analysis paralysis hebben we de draad weer opgepakt en een plan gemaakt over wat we allemaal en in welke volgorde willen verduurzamen in en om het huis. Zo’n website en route zijn daarbij inspirerend. En dan vol goede moed naar de speciaal ingerichte adviesbalie van de bank, want er is wel wat geld nodig voor de verduurzaming van je leven. Enigszins verbaasd dat  je daar in je eentje de gemiddelde leeftijd van de bezoekers met twintig jaar naar beneden haalt. En daarna beteuterd, dan wel met kamerplantje, weer terug naar huis. Tot zo ver de frustraties over hoe bedrijven en banken op zijn minst niet meewerkend zijn, om welwillende consumenten te stimuleren in hun hang naar klimaatneutraal.

Groen doen

Neem dan het groen. Planten zijn weer helemaal hip. Gewoon om de eigenschappen die ze hebben, namelijk fotosynthese. Planten hebben meer of minder zonlicht en water nodig om de koolstof (C) van de CO2 te ontkoppelen, waardoor er weer wat zuurstof ontstaat. Naar aanleiding van een Nasa rapport, of waarschijnlijk ook door marktwerking, worden er nu overal lijsten gepubliceerd. Compleet met anti-snurk ananas (let wel, de limited edition) en zelfs platen van plantjes die je opvrolijken. En dat krijg je dus, als goedmakertje van de bank. Nadat ze je verteld hebben dat jouw kleine huishoudentje met goede voornemens, toch eerst een geldboompje zal moeten telen voor de goedbedoelde plannen.