Afgelopen weekend was ik in het RMO, waar momenteel een tentoonstelling over Nineveh te zien is. Verschillende artefacten en vele verhalen geven een beeld van wat we nu weten, hoe we daar ooit achter kwamen en wat we moeten missen van deze stad.

De Assyriërs hebben bereikt wat ze voor ogen hadden, eeuwige roem over de hele wereld, want hun schatten en verhalen zijn wijd en zijd verspreid, denk aan het Gilgamesh epos en imposante beelden. Dat wil zeggen, we weten wat vooraanstaande figuren deden, want dat is uitgehouwen in eindeloze muren vol strijd en overwinning en stèle’s vol getuigenissen. Wat de gewone man deed heeft men ook geprobeerd te reconstrueren, maar dat is al  snel een stuk lastiger. Als lange rijen minions zijn ze strijdend of werkend op reliefs afgebeeld. Er zijn wetten bekend, waarin bijvoorbeeld lijfstraffen beschreven worden. Of dat een boer zijn dijken goed moet onderhouden, omdat hij anders de schade van de mislukte oogst door overstroming aan de regering moet vergoeden. Zulke boetes zonder inkomen leidden ongetwijfeld tot faillissement.

De tentoonstelling bevat ook verhalen over de eerste westerse archeologen, die op zoek gingen naar de stad. Met Bijbel en schop in de hand op avontuur, op zoek naar de stad van Jona. En maar zoeken, terwijl de overburen in de stad Mosul wel wisten waar Nineveh te vinden was.

Allemaal getuigen van wat ooit puissante rijkdom was en waarvan we de restanten tot voor kort nog konden bewonderen. Maar inmiddels staat er geen steen meer op de andere. Een stad kan je ook niet echt terugbrengen, zoals men dat soms probeert met fokprogramma’s voor dieren in gevangenschap om die weer uit te zetten in het wild. Maar ja, een bouwwerk is dan ook geen levend wezen, hooguit een getuigenis van waar mensen toe in staat zijn. En dat kan dan ook prima in een museum, gewoon bij je om de hoek, net zoals je in de dierentuin naar een replica van een savanne staat te kijken. Ondanks dat de stad je eerder misschien niet zo interesseerde, maar je het nu toch een bizar idee vind dat die is weggevaagd. Want je weet pas wat je mist, als het er niet meer is.