In de afgelopen week werden we opgeschrikt door heftig nieuws uit eigen land. Velen waren er als de kippen bij om te achterhalen wat er aan de hand kon zijn. Wat de oorzaak was en wie de dader? Eindeloos kreeg iedereen die er maar iets van zou kunnen weten een podium in de media. Herhaaldelijk vroeg ik me af wat de nieuwswaarde van de verschillende berichten was en wat dit soort speculaties opleveren. Wanneer je een verklaring wilt zoeken kost dat tijd en moet je zeker niet bij een willekeurige voorbijganger te rade gaan. Om werkelijk meer onderscheid te kunnen maken tussen ‘nepnieuws’ en waardevolle informatie, moet het niveau van de nieuwsvoorziening misschien ook aangepast worden. De grote nieuwskanalen zijn behoorlijk eenzijdig en oppervlakkig in hun berichtgeving. Aangezien maar we maar zelden de moeite nemen om een krant goed door te spitten, worden we zo van de domme gehouden.

Geen nieuws

Je vraagt je af wat erger is, nepnieuws of geen nieuws? De hele week zijn de nieuwsberichten gevuld met het drama in Utrecht en Engeland. Alleen als er nog een klein beetje ruimte over was, dan kwam er nog een berichtje uit Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Terwijl daar een cycloon aan land is gegaan en een droge vlakte in een kolkende rivier heeft veranderd. Waar duizenden mensen zijn afgesneden van elektriciteit, voedsel en drinkwater. Geen huis staat meer overeind. Mensen zitten op een dak of in een boom. Als dat menselijkerwijs nog zou kunnen een week nadat de orkaan het land bereikte. Wie bepaalt toch dat we hier met moeite een glimp van kunnen opvangen? Kan dit er mede de oorzaak van zijn dat een partij die de opwarming van de aarde een hoax noemt glorieus wint? Terwijl iets verder bij ons vandaan dan Utrecht, mensen aan den lijve ondervinden wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering?

Geen geld

Een ander gevolg van een gebrek aan informatie is de onmogelijkheid om te helpen. Als we ons niet bewust zijn van de enorme tragedie die zich in Zuidoost Afrika afspeelt, kunnen we er ook niet toe komen om zelfs maar een euro over te maken. Terwijl één van de eerste berichten rond Utrecht was dat er een buurvrouw weer een inzamelingsactie was begonnen voor de uitvaart van een slachtoffer. Hartverwarmend, verbindend en lovenswaardig, allemaal waar. En dat is precies ook wat ze in het rampgebied van Idai nodig hebben, een klein beetje barmhartigheid.