Al twee keer eerder schreef ik over de meerkoet, die schuin tegenover ons een nest had gebouwd. De opschepper. Graag had ik geschreven hoe koddig er nu vijf kleine opscheppers rond crossen door de vest en hoe de sloepen moeten laveren om er omheen te gaan. Maar helaas. Wat er is gebeurt is weet ik niet en dat is misschien maar goed ook, anders was ik allicht nog in de plomp gesprongen om die opschepper te helpen. Het zijn toch je buren he.

Gedomesticeerd wild west

Eerder ging ik er vanuit dat wij stadsmensen wel een einde zouden maken aan het prille geluk van het koppel koet. Maar in de loop van de tijd kregen steeds meer meeuwen en katten in de gaten dat er een vrij gemakkelijk en smakelijk hapje dreef daar aan de kade. Die beesten zijn wel te beschouwen als een bijproduct van mensen. De meeuwen hebben volop te eten in de stad, dankzij alle vuil dat overal zwerft. Met het grootste gemak vissen ze vuilnisbakken leeg. Maar er is ook altijd wel iemand die wat troep op straat gooit, in een vuilniszak of niet, dat maakt voor de meeuwen niet zoveel uit. Over de katten nog maar te zwijgen, elk huishouden lijkt er minstens één te hebben. Geen vogel of onbeplant stukje grond is veilig. De kleine vogels dan natuurlijk, want als ze zich vooral op meeuwen zouden richten zouden ze nog enigszins nuttig kunnen zijn.

Streetfood

De katten paradeerden sluw over de kade. Ze gebruikten de peurbak al langer als drinkbak. Misschien had meneer koet gedacht dat hij ze weg kon houden met zijn geschetter. Lang was dat dus ook zo, maar misschien is mevrouw koet overvallen in de nacht. Niet iedere kattenbezitter staat avond aan avond een half uur te roepen, zodat poekie binnen slaapt. De dag nadat het drama had plaatsgevonden is de overgebleven meerkoet nog een aantal keer komen posten, om te zien of er echt geen reden meer was om ooit nog terug te komen naar deze onheilsplek. Ik vermoed dat het meneer was, maar hij was angstvallig stil. Een treurig tafereel. Ze hadden een prachtplek gevonden, maar de inspectie was toch niet grondig genoeg geweest. Beter te bouwen op een rots, dan op het wrakhout van een ander.