In een oud brugwachtershuisje hier aan de vest is sinds kort een mini-expositie te zien van de plasticspotters. Ooit werden ze bekend door de canalcups, toen ze in 2018 na Leidens ontzet de plasticbekertjes opvisten, fotografeerden en iedere dag één op insta posten om bewustwording te creëren. Tijdens de festiviteiten rondom de grachten, gooien bezoekers of schoonmaakdiensten de eenmalig te gebruiken bekertjes het water in. De bekertjes kunnen zo binnen een dag vanuit Leidse grachten via Katwijk de zee in drijven. Het jaar na hun actie werden bekers met statiegeld gebruikt. Daardoor vonden ze nog maar een schijntje ervan terug in het water.
Inmiddels alweer bijna drie jaar later hebben ze een probleem van heel andere orde. We laten nu covid-gerelateerd materiaal het water in waaien. Ze proberen daarom weer op allerlei manieren aandacht te vragen voor watervervuiling.

Marebrug

Toen ik met de kinderen bij het brugwachtershuisje ging kijken naar alles wat er uitgestald lag, werden we enthousiast onthaald door één van de medewerkers. We mochten binnen kijken en de kinderen konden een opgezet fuutkuiken aaien. Ondertussen kregen we allerlei informatie over hun onderzoeken en acties. Iedere zondagmorgen varen ze uit met een kano-vloot om alle troep uit de grachten te vissen. Inmiddels is het zo populair dat je ook op inschrijving en tegen betaling kunt deelnemen, op verschillende momenten in de week. Heel goed om zo het onderzoek te steunen en geconfronteerd te worden met alle meuk die we in het water achterlaten.
De meest bijzondere of choquerende vondsten stallen ze dus uit in het huisje op de Marebrug.  Bijvoorbeeld een opgezette gans, die verzoop door een visdraad rond zijn poten. En één van de vele meerkoetnesten vol met elektriciteitsdraad, mondkapjes en rietjes.

Nestkast

Inmiddels hadden ze ook een heel ander soort slachtoffer van de pandemie in de ‘vitrine’. Zoek maar eens op ‘asbak’ met ‘pimpelmees’ en je ontdekt dat het niet een typisch Leids fenomeen is. Door covid waren veel openbare asbakken buiten gebruik. Nu hebben pimpelmezen sowieso een voorkeur voor onmogelijke nestplaatsen. Maar dit voorjaar zagen ze massaal hun kans schoon om de asbakken uit te kiezen tot favoriete nestkast. Lekker droog, veilig en redelijk zacht met al die peuken op de bodem… blijkbaar is hun reukorgaan niet al te best ontwikkeld. In geval van de Leidse pimpelmezen was de lockdown net te kort, het hele gezin is door verstikking om het leven gekomen.