Al eerder schreef ik over de bomen voor ons huis, mooie lindebomen. We zijn er niet het hele jaar rond blij mee. Want in de zomer zitten de bomen vol bladluis, die het overtollige suikerwater dat ze uit de boom zuigen lozen. Werkelijk alles onder de boom plakt van de luizenpis. Daar groeit dan weer een roetschimmel op, dus nadat je fiets, auto of tuinstoeltje eerst een mooi glanzend, maar verraderlijk plakkerig oppervlak had, wordt het daarna lelijk matzwart dat maar met veel moeite te verwijderen is. Wel begrijpelijk dus, dat onze tortels elk jaar weer proberen te nestelen in deze boom. Een huis in een snoepwinkel, wie wil dat nu niet. 

Rupsenregen

Aan het eind van de zomer schrik je soms te pletter, wanneer er op je fiets een cilindervormig, kleurig ding ligt, zo groot als een vinger. Een linde pijlstaartrups. Helder voorbeeld van waarom er steeds minder insecten leven. De lindes hier in de stad hebben een klein plantsoentje rond hun voeten, van een meter bij een meter aarde. Deze rupsen graven zich in de grond in, om daar te verpoppen. Uit die hele boom vallen er dus tientallen te pletter op de straat, als vers vissenvoer in de plomp of bij een verschrikte voorbijganger op zijn voertuig. De paar beestjes die het wel redden tot in de grond, lijken zelfs daar niet veilig.

Poppensoep

Tegenwoordig komt er met enige regelmaat een wagentje voorbij rijden, dat kokend water spuit op alles wat groen is. Zelfs in de bomenspiegels! Milieuvriendelijke onkruidbestrijding. Ongetwijfeld vele malen minder slecht dan welk soort pesticide dan ook. Maar ik vraag me toch af wanneer bekend wordt wat de bijwerkingen van kokend water zijn. Niet alleen het onkruid gaat ervan dood, ook alle andere planten en insecten in de buurt. In welke straal? Worden de lindepijlstaartpoppen gekookt? En als we weten dat insectenpopulaties sterk afnemen, waarom laten we dan niet wat onkruid staan? Zeker rond de bomen, waar verder niemand er last van heeft.