Wat bepaalt ons dagelijks doen en laten? Door wie laten we ons leiden? Waar gaan we te rade om belangrijke beslissingen te kunnen nemen? Millennia lang zochten mensen steun in hun geloof, betrokken vertegenwoordigers van God op aarde bij allerhande beslissingen, om een goede uitkomst te bewerkstelligen. Sinds een aantal decennia is dit steeds minder aan de orde. God wordt lang niet altijd gevonden en geestelijk leiders zijn ook maar mensen, die grove fouten kunnen begaan. Men vond een andere raadgever; de wetenschap. Want onderzoek genereert kennis en kennis was de nieuwe weg naar macht.

Toch lijkt het erop dat na religieuze autoriteit, ook die van de wetenschap eraan moet geloven. Alle onderzoeken wijzen lang niet altijd hetzelfde uit. Wat als de ene wetenschapper roept dat je linksom moet en de ander net zo helder kan verklaren waarom je juist de andere kant op kan? Of als een advies van de een op de andere dag niet zo waardevol lijkt te zijn als men het deed voorkomen? Als je bijvoorbeeld heel je leven trouw aan het flossen bent en ineens uit komt dat dit helemaal niet zoveel oplevert dan men voorheen beweerde? Wat als de statistische beweringen zo moeilijk worden dat ze nog maar door een paar mensen te begrijpen zijn en men dus geen enkel idee heeft van het tot stand komen van de resultaten waarop men zou moeten vertrouwen? Kortom, ook de wetenschap is geen waterdicht systeem.

Inmiddels lijkt er alweer een nieuwe raadgever gevonden, namelijk de economie. Geld is altijd al een goede vriend en hulp geweest, dus al wie zichtbaar goed zaken doet, zal wel weten hoe het moet in het leven. Bij wie anders dan de leiders van winstgevende multinationals zou je het oor te luister moeten leggen. Wil je een grote verandering bewerkstelligen, dan zal je de zakenwereld mee moeten krijgen, want grote bedrijven kunnen snel verschil maken. Kijk maar naar de hele klimaattop in Parijs en Marrakesh, zelfs de grootste milieuvervuilende en fossiele brandstoffen leveranciers, zijn zich bewust van het milieu en veranderen met een knip van hun vingers hun doelstelling, om hun marktaandeel nog maar meer te kunnen laten groeien. Dan ben je toch geniaal en navolgenswaardig?!

Benieuwd hoe ver we komen met deze nieuwe voortrekkers. Na geestelijken die jarenlang in eenzaamheid kennis hebben genomen van God’s woord en wetenschappers die hun hele leven in dienst stellen van de kennis, om zo het onnozele volk vooruit te helpen, zijn het nu de snelle, gelikte heren die ons de waarheid komen aanzeggen. Het valt nog te bezien hoe lang ze het vol zullen houden aan de top. In sommige landen misschien vier jaar, waar anderen dan weer van kunnen leren. Wie oren heeft die hore…