Schuren en poetsen, ik ben er dol op. Tenminste, op een glimmend eindresultaat, eerlijk gezegd kan het poetswerk me gestolen worden. Of het nu mijn gezicht of de badkamer is. Liefst nog met een beetje scrub of schuurmiddel, voor optimale glans. Maar je raadt het al, ook in onze schoonmaakmiddelen en cosmetica zit plastic. Die scrubdeeltjes zijn ervan gemaakt, maar ook gewone crèmes en zeep en dergelijke bevatten minieme stukjes plastic. Deze microbeads zijn zo klein dat ze door waterzuiveringsinstallaties niet uit het water gefilterd kunnen worden. Ze zwermen dus in grote hoeveelheden de oceaan in.

Microvezelfilters

In zee leven dan weer de beesten die we graag eten, zoals mosselen en oesters, die het water ook filteren. Zij doen dat wel zodanig grondig dat ze het plastic uit het water vissen, omdat ze juist leven van voedingsstoffen van dit formaat. Deze plastics hopen zich dan op in de beestjes en die verorberen wij dan gretig. Maar dat is misschien nog wel het kleinste onderdeel van het plastic soep probleem waar de oceaan mee kampt. Hoeveel mosselen eten we nu helemaal. Maar toen men vanuit University of New South Wales, Sydney onderzoek deed naar deze microbeads in de verschillende zeeën, ontdekten ze nog iets heel anders. Namelijk dat er ook heel veel kleine vezels in het water zaten. Microvezels zoals polyester en acryl, waar het merendeel van onze kleren uit bestaan.

Niet zo comfi in je te frisgewassen fleece

Bij iedere wasbeurt komen honderdduizenden (!!) deeltjes hiervan vrij uit onze kleding en spoelen zo het grondwater in. Bij kleding van acryl komen per wasbeurt vijf keer meer vezels vrij dan bij varianten gemaakt van katoen en polyester. Het onderzoek wees uit dat 85% van het door mensen gemaakte afval dat aan verschillende kustlijnen over de wereld werd aangetroffen, uit deze microvezels bestaat. We maken dus ontzettende misbaar over een relatief klein deel van de vervuiling die we veroorzaken, omdat we het overgrote deel domweg niet zien! Op zoek naar biologisch katoenen kleding en bamboe basics dus! En dan alleen met een goed
Seepje zo weinig mogelijk wassen al dat spul!

KYRIELEIS, HEB MEDELIJDEN

Kyrieleis, heb medelijden,
de schepping klaagt, de aarde huilt –
akkers en weiden: straks woestijnen,
het voedsel schaars, de grond vervuild.

Kyrieleis, heb medelijden,
de schepping kreunt, de aarde vraagt:
gun ons de tijd nog te vermijden
dat al wat leeft wordt weggevaagd.

Kyrieleis, heb medelijden,
de schepping schreeuwt, de aarde zucht –
hoe konden wij zo bruut ontwijden
uw werk: het land, de zee, de lucht?

Kyrieleis, heb medelijden,
de schepping roept, de aarde smeekt –
dit is toch niet het eind der tijden,
nu hebzucht wereldwijd zich wreekt?

Kyrieleis, heb medelijden,
de schepping bidt, de aarde hoopt
op U, op ons – een jaargetijde
dat al ons vuil in schoonheid doopt

tekst: André F. Troost