Sinds kort is in een gemeente in Nederland een proef gestart met een stoplicht in de stoep, speciaal voor smombies (smartphone zombies). http://nos.nl/artikel/2158177-stop-verkeerslicht-voor-telefoonverslaafde.html Een van de reacties die me opviel, was die van een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Hij heeft het idee dat een dergelijk licht het slechte gedrag beloond. Het uitgangspunt moet zijn dat iedereen die deelneemt aan het verkeer, zijn telefoon moet weglaten en zich op de omgeving moet concentreren. Door nu een stoplicht op smombie-hoogte te creëren, is er geen enkele reden meer om nog van je telefoon weg te kijken.

Onaangepast gedrag

De vraag is in hoeverre het stoplicht tegemoet komt aan de behoeften van tegenwoordig, namelijk dat we niet meer zoveel omhoog kijken maar naar beneden. Wanneer je weet dat het moeilijk is om het gedrag van mensen te beïnvloeden, moet je dan koste wat kost er tegenin gaan of kan je met enkele eenvoudige aanpassingen meegaan met de tijd? We weten bijvoorbeeld ook allemaal dat mensen hun hond niet midden op de stoep hun behoefte kunnen laten doen. Toch gebeurt het nog steeds. Ondanks dat overal vuilnisbakken worden neergezet, speciaal voor hondenpoep en zelfs met plastic zakjes erbij. Dan nog voelt men niet de noodzaak om de uitwerpselen van hun huisdier van voor iemands huis te verwijderen.

Veilig verkeer

De vraag is dus in hoeverre de VVN de moraal ridder moet uithangen. Of zoals de gemeente, op zoek kan gaan naar mogelijkheden om het verkeer veiliger te maken voor iedereen. Die verkeerslichten op een paal zijn wel al lang in gebruik en functioneel. Maar er wordt ook heel regelmatig tegenaan gereden, met schade en soms letsel tot gevolg. Allicht kan een alternatief sowieso geen kwaad, ondanks het feit dat iedereen altijd op het verkeer moet letten en niet alleen op zijn hond of telefoon. Het is immers niet gezegd dat iedereen zo goed op je let ,dat men ziet dat je er met je verstand niet bij bent. Beslissingen in het verkeer worden binnen een fractie van een seconde gemaakt. Zolang je met je hoofd achterblijft in een digitale wolk, kan je niet voldoende meekomen met wat er om je heen gebeurt. De vraag is in hoeverre dat alleen voor het verkeer geldt.