Soms doen zich unieke situaties voor, waarvan we veel kunnen leren. Bijvoorbeeld bij de Aboriginals in Australië, die sinds mensenheugenis als jagers-verzamelaars leefden. Tot in 1788 de Europeanen er arriveerden, het land begonnen te cultiveren en hun vegetatie de originele begroeiing verdrong. Hierdoor werd het voor de inheemse bevolking steeds lastiger om hun levensstijl te handhaven en voldoende voedsel te vinden. Maar daar hadden die Westerlingen dan ook weer een oplossing voor, gewoon supermarkten, hoef je niet zoveel bezig te zijn om voldoende binnen te krijgen. Binnen no time veranderde een gezond, actief volk in een passieve, obese massa. Want wat in de meeste landen geleidelijk gegaan is, namelijk de introductie van voorgefabriceerd voedsel, limonades en alles binnen handbereik, gebeurde daar dus zo’n beetje van de een op de andere dag. Unieke kans natuurlijk om te kijken wat ons dieet doet met mensen.

Anderzijds zijn het vooral gewoon mensen, die door het verschil in middelen en behoeften van toen en nu, in de sterk veranderde maatschappij weinig kans krijgen. Ze spreken de voertaal niet en moeten zien rond te komen van een minimaal inkomen. Men krijgt daardoor weinig mee van ingrediëntenlijsten en of dat al dan niet slecht voor je zou kunnen zijn. In je aankopen vaar je dan al snel op je portemonnee en ben je onder deze omstandigheden bijna veroordeeld tot het eten van kant-en-klaar en fast food. Het gevolg is dat men, door de vele toegevoegde suikers in allerlei producten, op relatief jonge leeftijd overlijd, veelal aan hart- en vaatlijden en kanker.

In 2010 is een project opgezet om meer bewustzijn te creëren met betrekking tot voeding en gezondheid: http://www.maiwirufoundation.org/ Mai Wiru staat daarbij voor goede gezondheid en men hoopt de aangerichte schade nog terug te draaien voor volgende generaties. En volgens mij is het goed dat ook wij hier kennis van nemen en (opnieuw) inzien dat ook onze ontbijtshakes, light en dieet versies van producten nog steeds barsten van de suikers. Want voor je het weet is het eten van suiker zo’n gewoonte en verslaving geworden, dat het niet meer weg te denken is uit het dagelijks leven. Dat je, ondanks alle suikers die je standaard in je voedsel binnen krijgt, toch ook nog wat toevoegt aan aardbeitjes die al lekker zoet zijn van zichzelf.