Lever je ook een dagelijkse strijd tegen de klok? Maar 24 uur in een dag, waarvan je dan toch wel zo’n 6 a 8 uur wilt slapen. Dat je ’s avonds op de klok kijkt en ziet dat het nog maar acht uur is, dus je nog van alles kunt doen. De volgende keer dat je kijkt is het na elven en moet je bad- en bedritueel nog beginnen. Of wat dacht je ervan om voor het slapen gaan nog even bij je kroost langs te gaan en ze weer even lekker in te stoppen, want die hebben al slapende alweer aardig wat meters door dat bed gemaakt. Neem dan toch even de tijd om dit te lezen, wellicht leer je er wat van.

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft nog een gat ontdekt wat betreft gevolgen van klimaatverandering waar nog geen onderzoek naar is gedaan, namelijk slaapgebrek en klimaatverandering. Het artikel begint met wat basiskennis over slapen. Een op de drie volwassenen kan de slaap moeilijk vatten ’s avonds, you never wake alone. De interne lichaamstemperatuur is bij het inslapen erg belangrijk. Die daalt tot een bepaald niveau, onder andere door je extremiteiten flink af te laten koelen, alvorens je in slaap valt. Je lichaam blijft dan gedurende je slaap wat koeler en begint tegen de tijd dat je weer wakker gaat worden weer wat op te lopen. Deze afkoeling kan door externe factoren verstoord worden, bijvoorbeeld als je ’s zomers slecht slaapt, omdat het te warm is op je kamer. Vervolgens is men aan de hand van een heel algemene vraag, namelijk ‘hoeveel dagen heeft u de afgelopen 30 dagen het gevoel gehad dat u te weinig slaap of rust had gehad?’, het slechte slapen van mensen gaan analyseren. De antwoorden op deze vraag zijn gekoppeld aan temperatuuroverzichten van de periodes om te zien of er een verband is. Dat verband werd gevonden, vooral bij minder welvarenden in de maatschappij, want die kunnen bijvoorbeeld geen airconditioning kopen en ouden van dagen, omdat de regeling van hun lichaamstemperatuur verstoord kan zijn. Tot slot wordt dit gecombineerd met de temperatuurverwachting voor 2050 en 2099 van de NASA en kan men concluderen dat het in bepaalde gebieden in Amerika respectievelijk 6 en 14 extra nachten van onvoldoende slaap per 100 personen zal uitmaken. Bijzonder creatief onderzoek, je gaat bijna begrijpen dat er nog mensen zijn die klimaatverandering onzin vinden.

Veel mensen slapen dus slecht en dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals te veel schermtijd voor het slapen, te weinig lichamelijke vermoeidheid, te veel geestelijke inspanning en jengelende kinderen of huisdieren gedurende de nachtelijke uurtjes. Maar ook kamertemperatuur of hoeveelheid pyjama’s en beddengoed heeft blijkbaar invloed. Beetje koele, geventileerde ruimte en niet meer extra toedekken die guppies. Bovendien de lampen gewoon uit, dat scheelt allicht weer een beetje opwarming van de aarde.