Laatst was ik op zoek naar lesmateriaal voor de tienercatechese en besloot een actuele les voor te bereiden over de herkomst van onze voeding en kleding. Tieners zijn niet alleen gevoelig voor trends, ze hebben ook rechtvaardigheidsgevoel. Ze kunnen oprecht verbolgen zijn over onrecht. Aangezien er steeds meer bekend wordt over de herkomst van ons eten en onze kleren, is het goed om hier eens samen over na te denken. Zeker wanneer je gelooft dat je niet alleen voor jezelf op deze wereld bent, maar ook een verantwoordelijkheid hebt jegens je naaste en het milieu.

Duurzaam inkopen

Wanneer je weet welke bedrijven in ieder geval hun best doen om hun producten onder goede omstandigheden te vervaardigen, kan je in de winkel bewuste keuzes maken. In supermarkten ligt tegenwoordig een redelijk assortiment, waarmee je voor een paar cent extra al een meer verantwoorde variant te pakken hebt. Ook wat kleding betreft worden flinke stappen gemaakt. Zo is er een vervolg op het Bangladesh Akkoord, dat al heel wat populaire kledingmerken hebben ondertekend.

Fair trade

Wanneer onze kinderen van jongs af aan opgroeien met bewust koopgedrag, leren ze gezonde keuzes maken. Niet alles wat te koop is, hoef je te willen hebben. Wanneer je bewust bent van de ellende die voorafgaat aan de productie van jouw goedkope reep chocolade, kan je de verslaving misschien wat nuanceren. Anderzijds vraag je je soms af wat het allemaal oplevert, met onze Europese regels en keurmerken. Zelfs organisaties als Max Havelaar weten niet precies waar hun producten vandaan komen en of ze 100% verantwoord geproduceerd en verwerkt zijn. In landen als Ghana en Nepal gaan dingen nu eenmaal anders dan bij ons. Wie ooit in die landen werkzaam is geweest, weet er het nodige vanaf. De productie en verwerking van grondstoffen die wij uit bijvoorbeeld Afrika en India nodig hebben, gaan door zoveel handen, dat het bijna onmogelijk is alles op een gecontroleerde en volgens ons nette manier te organiseren.

Spreuken

Ik werd daarom getroffen door een preek over Spreuken 6: 6 – 11. Over de mier en de luiaard. De mieren die samen een zelfvoorzienend systeem onderhouden, ieder met zijn eigen taak, altijd druk in de weer. Vooral het stuk over de luiaard, vers 10 Een beetje slapen, een beetje sluimeren, een beetje liggen met gevouwen handen! Deed me aan mezelf denken. Proberen een beetje duurzaam te leven, op letten welke voeding en kleding je koopt en er vanuit gaan dat de keurmerken hun werk doen. Terwijl je ook wel weet dat er desondanks nog zoveel misstanden zijn die je daarmee oogluikend laat voortbestaan.