Maandag 26 februari is er weer een feestje te vieren. Het is de 189ste geboortedag van Levi Strauss! Dat ontdekte ik per toeval toen ik op zoek was naar meer informatie over de twee mensen die de eerste Amerikaanse jeans maakten. De term jeans komt namelijk van het Franse woord voor Genua, genes, waar al eeuwen voordat Strauss eraan begon, gewerkt werd in kleding van blauwe canvas. Toch was dit een op zich staande ontwikkeling. In 1870, toen velen in Amerika aan goudkoorts leden en van heinde en verre afreisden om geld te verdienen met het delven van het edelmetaal of aanverwante handel.

Jacob Davis

Een van hen was Jacob Davis, hij vervaardigde onder andere tenten en dekzeilen voor huifkaren van katoenen canvas of van blauw denim. Ook maakte hij wel eens overalls van deze stof. Toen een vrouw zich bij hem beklaagde dat haar man zo vaak uit zijn broek scheurde, bedacht Davis een plan. Hij sloeg klinknagels op de zakken en naden van de werkkleding. De broeken waren niet aan te slepen en dus stelde hij de leverancier van zijn denim, Levi Strauss, voor om een patent aan te vragen. En zo geschiede.

Joodse immigranten in Amerika

Ik las dit verhaal in het boek de Geschiedenis van de Joden, deel twee, hoofdstuk 13, als een van de vele verhalen van immigranten die zich fortuinlijk in Amerika wisten te vestigen. Het merk is zo ingeburgerd dat ik nooit over de naam had nagedacht. Onze enige echte en immer geïmiteerde spijkerbroek is dus van Joodse makelaardij als bijproduct van het goud delven. Een klein, praktisch voorbeeld van wat geschiedenis en lezen zo leuk maakt. Je ontdekt dingen in je dagelijks leven waar je nooit bij stilgestaan had. En dat hele eenvoudige problemen, creatieve oplossingen en goede samenwerking kunnen leiden tot bijvoorbeeld wereldfaam en rijkdom.