Voor ouders is deze periode ontzettend leerzaam. Eindelijk worden we goed ingewijd in het wel en wee van de school. Welk schema volgen de kinderen op de verschillende dagen, hoe zat het ook weer met breuken en vervoegen. Prachtig en frustrerend tegelijk om te zien dat je er tijdens gymnastiek wordt uitgeplankt door je zoon. Bovenal is het een volgende stap in karaktervorming. Vooral wanneer het jonge kinderen zijn, die regelmatig je aandacht vragen en veel begeleiding bij het huiswerk nodig hebben. Het vereist inlevingsvermogen en eindeloos veel geduld. Dat laatste is bij mij niet heel sterk ontwikkeld. Eindeloos knutselen en nieuwe creatieve dingen bedenken is geen probleem. Maar de rust om bij de 361e ‘mááámáááá’ met volle aandacht op ooghoogte te luisteren, ontbrak er soms wel aan. Dus in het rijtje boeken waar je normaal niet aan toe komt, kunnen we nog wel wat naslagwerk over opvoeden toevoegen.

Quarantaine

Een tip die ik van iemand kreeg, voor een boek dat ik zelf niet zomaar gekozen zou hebben, was erg behulpzaam. ‘Ontspannen ouders, blije kinderen’, met de ondertitel ‘Meer grip op jezelf, meer verbinding met je kind’. Het begint dus bij de ouder. Waar zit jouw ongeduld of frustratie en wat is het effect daarvan op je kind. Omdat het moderne leven zoveel vraagt van zowel onszelf als van de kinderen, wordt onze onderlinge verbinding gemakkelijk ondermijnd. Terwijl een hechte band juist nodig is om het leven soepel te laten verlopen. Wanneer je een goede onderlinge relatie hebt, willen kinderen graag meewerken en zullen ze zich beter ontwikkelen. Oprechte aandacht en tijd geven aan je kind dus en daar zelf ook de lol van inzien. Daar is de huidige tijd dan weer wel ultiem geschikt voor, want veel minder afspraken en meer tijd samen.

Opvoedwijzer

Streef naar zo’n twaalf knuffels per dag (voor kinderen in de basisschoolleeftijd). Is je kind aan het eind van de dag niet te genieten? Denk dan eens na of het wel genoeg aandacht heeft gehad. Vaak helpt het om even een pas op de plaats te maken, een gesprekje te voeren en een knuffel te geven. De lucht klaart op. Of niet en ook dat kan je bespreekbaar maken. Een van de belangrijkste dingen die kinderen kunnen leren over emoties is dat iedereen wel eens woede ervaart en dat je boosheid kunt beheersen.

Nadeel van het boek is dat het uitgaat van de maakbaarheid, het hoogst haalbare in de opvoeding. Terwijl ik mijn kinderen niet kan en wil beschouwen als prestatie project of het begin van een betere wereld. Maar qua leerboek voor geduld en opvoedskills is het wel een aanrader.

Maak ze sterk

Een boek dat wat dat betreft beter aansluit bij mijn ideeën is ‘Maak ze sterk’. Waarbij de auteurs ook beginnen bij jouw rol als ouders, maar vooral willen benadrukken dat het belangrijk is dat kinderen stevig in hun schoenen staan. Als ze weten wie ze zijn en waar ze voor staan, waaien ze niet zomaar met alle winden mee. Dit boek behandelt een bredere range aan onderwerpen uit het dagelijks leven voor de opvoeding van kinderen van alle leeftijden. Compleet met tips voor activiteiten en boeken en dergelijke.

En zo komen we die laatste weken dan ook nog wel door, met allerlei nieuwe inzichten en extra motivatie voor goed gedrag.