Op het gebied van kleding en duurzaamheid zijn er vele websites te vinden. Zelf ben ik zeker geen fashionista, dus wil me niet te veel branden aan dit onderwerp. Toch kan ik het niet laten om van tijd tot tijd een stukje over de kledingindustrie te schrijven. Het blijft een van de grootste vervuilers, zowel wat de productie betreft als het gemak waarmee we kleren weer weggooien. Ik niet zo’n type om dingen weg te gooien en heb dus een kast die behoorlijk vol is, maar wel met spullen die al jaren meegaan. Ik bedacht me dat de laatste keer dat ik iets nieuws kocht al bijna twee jaar geleden is. Mijn laatste aankoop was dan ook voor een specifiek doel, omdat ik als organisator bij een congres betrokken was. Als enige dame en minimaal 15 jaar jonger dan de rest van de club. Beetje serieuze kleren, maar wel zo dat ik ze nu nog steeds regelmatig draag.

Goed kopen

In mijn voorgaande blogs over mode had ik wat hyperlinks opgenomen naar webshops en merken die wel duurzaam waren. Zo wordt je een beetje op weg geholpen, was de gedachte. Op weg naar nog meer kopen dus. En eigenlijk is dat het hele probleem, de eindeloze productie en aanschaf van nieuw potentieel afval. Het moet dus over een andere boeg. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Je hebt project 333, iedere drie maanden kies je 33 andere items uit je voorraad kleding, schoenen en accessoires. En ondanks dat de initiatiefnemer belooft dat 33 weinig lijkt, vind ik dan dat je toch nog behoorlijk wat tijd met veel kleren bezig bent. Een variant hierop is de capsule wardrobe, waarbij je de hele kledingkast uitdunt tot een aantal basiselementen die je het hele jaar door eindeloos kunt combineren.

Niet kopen

De ultieme stap is natuurlijk het niet kopen van kleding. Geweldig dat een studente in het laatste jaar van haar modeopleiding de uitdaging aanging om samen met anderen een jaar lang niets te kopen.  Dat is vrijwel ondenkbaar in onze maatschappij en zeker op zo’n opleiding. Deze zomer werd iets vergelijkbaars georganiseerd, een slow fashion challenge die een seizoen duurde. Door er een soort competitie van te maken, waarbij je samen een doel nastreeft kan je ook meer uithoudingsvermogen en impact hebben, dan wanneer je in je eentje zoiets oppikt. Collaction.org is een website waarop allerlei initiatieven staan waaraan je jezelf kunt verbinden om dergelijke uitdagingen aan te gaan. Ter inspiratie worden ook acties die al verlopen zijn nog vermeld, heel waardevol!