In mijn beleving is de hele kerst bende dit jaar hypocrieter dan ooit. Dat idee is op zich ook wel kortzichtig, want uiteindelijk is er altijd veel ellende op de wereld, ongeacht de tijd van het jaar. Alleen komt het nu dichter bij. Vaak hebben we ons kunnen afsluiten voor de misstanden op aarde. Bij een tsunami of aardbeving zetten we een goede actie op touw en dan is het klaar. Met de huidige vluchtelingenstroom komt de actualiteit letterlijk tot aan onze voordeur. En nu slachtoffers daders worden, die willens en wetens hun zaak blijven bevechten in het westen, kunnen we er niet omheen.
Het contrast met alle glitter, onbenullige liedjes en verleiding om nog meer te kopen dan we normaal al deden is dan erg groot.

Anderzijds is het ook wel de tijd van het jaar om wat extra’s te doen of te geven aan allerlei doelen en mensen. Familie die elkaar sinds lange tijd weer ziet. Een feestelijke maaltijd, georganiseerd voor dak- en thuislozen. Toch blijken dergelijke acties soms wat modegevoelig. Mijn werkgever heeft bijvoorbeeld ooit de optie gehad om de waarde van het kerstpakket uit te keren aan een goed doel. Ideaal idee, geen overbodige pakketten en een aanzienlijk bedrag vanuit de hele organisatie verzameld. Meer dan de helft van de medewerkers had ingestemd om voor de liefdadigheid te gaan. Het initiatief is een eenzame dood gestorven, tegenwoordig krijgen we weer gewoon een ‘ouderwets’ pakket.

De echte kerstboodschap klinkt sowieso te weinig door. Een verhaal over mensen op drift, door overheden van hun huis verdreven, die nergens terecht kunnen en uiteindelijk maar in een stal moeten slapen. In dik tweeduizend jaar is er geen klap veranderd. We worden overspoeld door Jozef’s en Maria’s, maar ze hebben geen aureool om hun hoofd, dus we herkennen ze niet. Ze hebben kinderen bij zich of ouden van dagen, maar al heten ze Jezus, we hoeven ze niet. Velen hebben geprobeerd ons het rechte pad te wijzen, kijk eens wat minder in de spiegel en wat meer om je heen.