We zitten er weer middenin, in het moment. Zo ervaar ik dat althans. Je leeft van persco naar persco en houdt krampachtig de cijfers in de gaten. Even konden we het een beetje verdringen, was het met allerlei regels best goed leefbaar. Maar de energie raakt er een beetje uit nu. Tegelijk is er al die tijd ook een beweging op gang, die nu ook Nederland bereikt heeft en letterlijk een heel ander geluid laat horen: de Jerusalema challenge! Een prachtige zuid-Afrikaanse spiritual met een bijbehorend bruiloftsdansje, wat over de hele wereld viral gaat. Mensen worden even uit de dagelijkse sleur getrokken, om samen te dansen. Het verbind de dansers met elkaar en met alle anderen die hen al voorgingen in de challenge of daar nog aan mee zullen doen.

Heimwee naar wat komt

Wat vrij weinigen van de hossende mensen waarschijnlijk opvalt, is waar het lied over gaat. Het heet  Jeruzalem en bezingt de heimwee naar dat thuis. Onze plaats is niet hier, zegt het, daarom klinkt een oproep om op weg te gaan. Het gaat hier dan niet over de huidige stad zoals we die kennen in Israël, maar over een toekomstbeeld. Het gaat om hoop op een toekomst van wereldvrede en gerechtigheid. Een wereld zoals God het bedoeld heeft, het nieuwe Jeruzalem.

Laagdrempelig of respectloos

Je kan je afvragen of het nu iets is om enthousiast van te worden, dat deze boodschap door middel van een dansje viral moet gaan. De meeste mensen die het om het dansje te doen is, zullen er waarschijnlijk niet om malen. Tegelijk vind ik het ook wel gaaf, dat degenen die de oproep wel herkennen en net zo makkelijk opgeslokt worden door de angst en de regels, er door een populaire challenge mee geconfronteerd worden. Het is een reminder, waar je momenteel zelfs op de nieuwspagina’s te horen is.
Hebt moed, gij die op reis zijt, want daarmee kunt gij voort.

Ik spreek helaas geen Zulu, maar dit is wat translate ervan maakt: Jeruzalem is mijn thuis
Red mij
Hij ging met mij mee
Laat me hier niet achter
Jeruzalem is mijn thuis
Red mij
Hij ging met mij mee
Laat me hier niet achter

Mijn plaats is hier niet
Mijn koninkrijk is niet hier
Red mij
Kom met me mee
Mijn plaats is hier niet
Mijn koninkrijk is niet hier
Red mij
Kom met me mee